Στα άκρα το τραβάνε Σόϊμπλε – ΔΝΤ

Τελευταια προειδοποιηση απο τον Αλεξη σε Μερκελ και Μακρον – Η Ελλαδα δεν προκειται να δεχθει τα βρομικα σχεδια που μπλοκαρουν την εξοδο στις αγορες, για να μας οδηγησουν σε νεο πολυετες μνημονιο

ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί απόφαση από το Eurogroup, που δεν θα διευθετεί το δημόσιο χρέος.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί συμμετοχή του ΔΝΤ με αστερίσκους, δηλαδή χωρίς να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, μέχρι να ληφθούν στο μέλλον αποφάσεις για το χρέος, όπως προβλέπει το σχέδιο Σόιμπλε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεσμεύτηκε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος διαπραγμάτευσης και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός που είχε επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει μια βιώσιμη λύση για το χρέος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση που είχε κατατεθεί στο Eurogroup, γιατί το βασικό ζητούμενο από το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι να βρεθεί μια καθαρή λύση για το χρέος.

Στην ίδια κατεύθυνση με τις ελληνικές θέσεις κινήθηκαν και μια σειρά από άλλες χώρες, όπως, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.

Η πρόταση που είχε κατατεθεί εμπεριείχε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία δεν έβρισκαν σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και γι΄ αυτό απαιτείται δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει, ότι επιδιώκει μια καθαρή λύση, η οποία θα εμπεριέχει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς επιφυλάξεις.

Στόχος των επαφών του πρωθυπουργού είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους Γερμανούς και το ΔΝΤ, για να υπάρξει μια καθαρή και βιώσιμη λύση.

Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε, συνεχίζει τα επικίνδυνα τυχοδιωκτικά παιχνίδια, απειλώντας να τορπιλίσει και το νέο Eurogroup.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η έκθεση της Bundesbank, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο το κούρεμα του δημόσιου χρέους και προτείνει να υποχρεωθεί η Ελλάδα σε υψηλά πλεονάσματα άνω του 3% για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η έκθεση έχει γραφεί κατά παραγγελία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο και να δικαιολογήσει την αδιαλλαξία του.

Σόιμπλε και ΔΝΤ το τραβάνε στα άκρα, παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους ηγέτες, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μεσοβέζικες λύσεις.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλος, διεκδικώντας μια καθαρή λύση που θα βγάλει τη χώρα στις αγορές, κλείνοντας το φαύλο κύκλο των εφιαλτικών μνημονίων.

Απορρίπτει επίσης κάθετα, διάφορα σχέδια – παγίδα, που οδηγούν σε μνημόνια διαρκείας και οικονομική υποδούλωση της χώρας.

Σκοτεινό σχέδιο Σόιμπλε – Τόμσεν!

Τραβάνε στα άκρα τη διαπραγμάτευση προσπαθώντας να επιβάλλουν στην Ελλάδα πρόταση αυτοκαταστροφής, που θα οδηγούσε την ελληνική Οικονομία στην πτώχευση! Την ώρα που στο πολιτικό πεδίο μάχης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μία τελευταία προειδοποίηση σε Μέρκελ και Μακρόν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τα βρώμικα σχέδια που μπλοκάρουν την έξοδο στις αγορές, στο πεδίο της Οικονομίας φαίνεται πως παίζεται ένα ακόμα πιο επικίνδυνο παιχνίδι, καθώς οι Γερμανοί θέλουν να μας οδηγήσουν σε νέο πολυετές μνημόνιο!

Μετά το μπαράζ υπόγειων συναντήσεων μεταξύ Τόμσεν και Σόιμπλε, τους προηγούμενους μήνες, τώρα μετά και την αποτυχία συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, αποκαλύπτεται το σχέδιο τους, να βυθίσουν την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο διαρκείας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, θέλει να φύγει το Ταμείο, από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να πτωχεύσει την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανάλυση επί των πρακτικών του Eurogroup που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι με την πρόταση «μη λύσης» που κατέθεσε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος (η πρόταση Σόιμπλε), ουσιαστικά πετυχαίνουν όλους τους στόχους τους. Αν περάσει το σχέδιό τους, το ΔΝΤ δεν θα δεσμευθεί, αφού δεν θα έβαζε λεφτά και το μόνο που θα λάμβανε η Ελλάδα, είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ουσιαστικά δεν θα υπήρχε καμία πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα μέχρι τον Ιούλιο του 2018, όταν και θα τελειώσει το τρίτο  ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό ακριβώς θέλουν Τόμσεν και Σόιμπλε. Ο πρώτος γιατί τότε το Ταμείο μπορεί απλά να φύγει και ο δεύτερος, γιατί μέχρι τότε θα είναι έτοιμη η συμφωνημένη εξέλιξη του ESM, σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Η διαφορά, είναι ότι η νέα αυτή μορφή του Μηχανισμού αναμένεται να προβλέπει και την πτώχευση κράτους-μέλους εντός ευρωζώνης! Μία εξέλιξη, που αποκαλύπτει τον τελικό στόχο Σόιμπλε για την απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής Οικονομίας από τους θεσμούς, μέχρι να κλειδώσουν τον εκβιασμό της πτώχευσης.

 Να ισχυροποιήσει την θέση Σόιμπλε, που αρνείται επέμβαση στο ελληνικό χρέος, έρχεται η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) που στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος! Θέση, που υποστηρίζει σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, για πολλά χρόνια, άρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της στο σύνολό τους! Μία θέση της Κεντρικής Τράπεζας, που θα σήμαινε την επιβολή ακραίας λιτότητας για μία δεκαετία και πολλοί αναλυτές απορούν με για το αν αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν από την θεωρεία στην πράξη, αλλά και το τι θα σήμαινε αυτό για τον ελληνικό λαό που ήδη υποφέρει για μία δεκαετία, μέσα στον εφιάλτη των μνημονίων. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί που συνδέουν αυτή την απόλυτη στήριξη της Bundesbank, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις πληροφορίες που έχουν βγει στον γερμανικό Τύπο και θέλουν τους Σόιμπλε και Μέρκελ, να προετοιμάζουν τον Διοικητή της Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν για να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την λήξη της θητείας του το 2019!

Κόντρα στην πλειονότητα των γνωστών οικονομολόγων,  στο μηνιαίο δελτίο της, η Bundesbank παίρνει σαφή θέση απέναντι στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται καμία επέμβαση. Ενώ οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υποστηρίζουν ότι κανείς δεν πιστεύει ρεαλιστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, που ζητάει το Βερολίνο, οι Γερμανοί, ξαναχτυπούν με την κεντρική τους τράπεζα, να λέει ότι δεν είναι σαφές γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, «απαντά» η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Μάλιστα χρησιμοποιούν θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό, καθώς στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Τέτοιες είναι το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιταλία.

Πρακτικά, στηρίζει την θέση που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εφιαλτικό σενάριο που κατέθεσε ο ESM. Το τελευταίο προβλέπει ότι για το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται ελάφρυνση, εάν η ελληνική πλευρά  διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από 3% ως το 2038! Αν δηλαδή, συνεχιστεί μία ακραία λιτότητα.

 Όπως περιγράφει η Τράπεζα, στην ανάλυση της υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί με την τήρηση των στόχων του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, που γίνει ελάφρυνση χρέους, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να χάσει την διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ «ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τη στρατηγική τους ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου καταστρώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έχοντας στο «οπλοστάσιό τους» τα συμπεράσματα από τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι επιθυμούν «καθαρή λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στις συζητήσεις που είχε- σε πολύ καλό κλίμα- τόσο στην κατ΄ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Εμμανουέλ Μακρόν (με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά) συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και τις επόμενες μέρες. Με στόχο να εργαστούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Κατά συνέπεια, τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός θα έχει μπαράζ επαφών με τους βασικούς «παίχτες» της ευρωπαϊκής σκακιέρας για το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί «καθαρή λύση» και να μην μπει η χώρα σε νέα περιπέτεια.

 «Όχι» Τσίπρα σε σπαστή συμφωνία

Στον απόηχο, πάντως, όσων διέρρευσαν από τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών την περασμένη Δευτέρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι επιβεβαιώνονται τα όσα έλεγαν όλες τις προηγούμενες ημέρες. Σε αντίθεση με τα όσα μετέδιδαν τα ΜΜΕ για δήθεν απομόνωση της Ελλάδας, η οποία όπως αποδείχθηκε δέχθηκε ισχυρή στήριξη τόσο από τη Γαλλία, όσο και από τις Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβακία. Το γεγονός δε, πως δεν θα γινόταν αποδεκτή από το ΔΝΤ και θα υπήρχε μετάθεση του προβλήματος για μετά το καλοκαίρι ήταν ο βασικός παράγοντας που ¨έγειρε την πλάστιγγα¨ υπέρ της απόρριψής της. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει του eurogroup στις 15 Ιουνίου η κυβέρνηση σχολιάζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες έχουν τονίσει ότι επιδιώκουν να  υπάρξει λύση. Και όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει με πολιτικές πρωτοβουλίες και επαφές σε υψηλότατο επίπεδο, να ξεπεραστεί η έντονη διαφωνία Γερμανίας-ΔΝΤ και να υπάρξει απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καθώς όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, ο  πρωθυπουργός διαμηνύει ότι:  «δεν θα αποδεχθεί σπασμένη λύση. Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα».

Ενώ το σίγουρο είναι πως με τους ελιγμούς που έκανε το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα επιχείρησε- μεταξύ άλλων- να «μετρήσει» και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, καθώς από βδομάδα θα συνεδριάσουν τα Όργανα. Ξορκίζοντας, πάντως, την πιθανότητα στις 15 Ιουνίου να μην βρεθεί η χρυσή τομή και ο Αλέξης Τσίπρας να κληθεί μια εβδομάδα μετά να ζητά πολιτική λύση στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς (22-23 Ιουνίου) δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται στο Μαξίμου, καθώς έως ένα βαθμό θα θυμίσει το σκηνικού του καλοκαιριού του 2015.Στο δια ταύτα, η ελληνική πλευρά προωθεί τη λύση για το χρέος που θα έχει χρονικό βάθος και θα δημιουργήσει καθαρό δημοσιονομικό δρόμο που θα επιτρέψει μια επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική. Τέλος, κανείς δεν αρνείται από την κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας. Αν και δεν παραδέχονται πως αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για λόγους που έχουν να κάνουν με τον απαραίτητο «σεβασμό» στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν αυτός που δήλωσε πως «για μας, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αύξηση της ρευστότητας, αλλά και για να μπει η σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας».

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285859-Sta-akra-to-trabane-Soimple-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...