Στα 482 τα μη κατοικήσιμα σπίτια στη Λέσβο

Δραματικά μεγαλώνει ο αριθμός των σεισμοπαθών τις Λέσβου, που έχουν μείνει άστεγοι μετά τη δόνηση των 6,1 ρίχτερ, όσο προχωρούν οι έλεγχοι των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών στα κτίρια του νησιού.

Από τις μέχρι τώρα αυτοψίες των τεχνικών κλιμακίωνκαι των τοπικών φορέων σε 854 κτίσματα, τα 482 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, συγκεκριμένα τα 416, είναι σπίτια που έχουν καταστεί ακατάλληλα για διαμονή. Τα υπόλοιπα αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Όλοι οι δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στη Λέσβο θα παραμείνουν και σήμερα κλειστοί ενώ από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή – έκκληση,  ζητώντας του να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμής των δανείων από τους πληγέντες, για τουλάχιστον έναν χρόνο, αλλά και να δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τη Λέσβο.

«Πολλά σπίτια συμπολιτών μας έπειτα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και πολλά άλλα κατεδαφιστέα. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει δάνεια και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής τους. Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι σεισμοί φέρνει σε δεινή οικονομική θέση τους πληγέντες συμπολίτες μας, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους και τις περιουσίες τους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο κ. Γαληνός.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα περί νέου σεισμού

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το ερώτημα της παράβασης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η προκαταρκτική εξέταση αφορά το απαράδεκτο όργιο φημών για επικείμενο μεγάλο σεισμό, έπειτα από δηλώσεις σεισμολόγων σε τηλεοπτικούς σταθμούς τις τελευταίες μέρες.

Οι φήμες αυτές προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους των σεισμόπληκτων οικισμών, οι οποίοι βγήκαν πανικόβλητοι  στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα του Πλωμαρίου, της Γέρας και άλλων περιοχών της Λέσβου.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υποδομών, που ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να περιοριστούν οι φήμες που βλάπτουν την τοπική κοινωνία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/288686-Sta-482-ta-me-katoikesima-spitia-ste-Lesbo ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...