ΣτΕ: Μετά από μια 5ετία το εφάπαξ για πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες αστυνομικούς

bb

ΣτΕ: Μετά από μια 5ετία το εφάπαξ για πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες αστυνομικούς

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν οι αστυνομικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και βγήκαν σε σύνταξη πρόωρα, έχοντας συμπληρώσει 25ετία, vα πρέπει να περιμένουν ακόμη 5 χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ τους.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τους δικαστές να αποφαίνονται ότι είναι συνταγματική η νομοθετική διάταξη που το προβλέπει.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει αστυνομικοί ζητώντας να ακυρωθεί ως αντίθετη με την ΕΣΔΑ η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με την οποία το εφάπαξ βοήθημα λαμβάνεται με την προυπόθεση ότι έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, δηλαδή τα 30 χρόνια, ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελιώσεως του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος (25 χρόνια).

Οι δικαστές του Α’ τμήματος αναφέρουν στην απόφαση τους ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση παρατηρείται σπάνια στον δημόσιο τομέα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αντιθέτως, συμβαίνει πολύ συχνά στους ενστόλους.

Αναλυτικότερα, η απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι ασφαλισμένοι του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.), που εξήλθαν ή εξέρχονται του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, πρέπει να συμπληρώσουν χρόνο ασφαλίσεως τουλάχιστον 30 ετών για να λάβουν το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που δικαιούνται, δηλαδή μετατίθεται χρονικά η λήψη του κατά 5 έτη από τον χρόνο συνταξιοδοτήσεώς τους».

Σύμφωνα με τους δικαστές, το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ταμείου, κυρίως μέσω της αποτροπής της μαζικής εξόδου των μετόχων του λόγω συνταξιοδοτήσεως με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, και δεν αντιβαίνει το Σύνταγμα.

Μάλιστα σημειώνουν ότι το επίμαχο μέτρο «δεν επιφέρει στέρηση της ασφαλιστικής παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, ούτε μείωση του ποσού αυτού αλλά μεταθέτει χρονικά (από ένα έως πέντε έτη κατά περίπτωση) την λήψη του για τους μετόχους που εξέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους με χρόνο ασφαλίσεως μικρότερο των 30 ετών».
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/350094-StE-Meta-apo-mia-5etia-to-ephapax-gia-proora-syntaxiodotethentes-astynomikoys ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...