Στην εποχή του κορωνοϊού Του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου

Μπορεί ο άνθρωπος να έφτασε στα αστέρια, ο πλανήτης να έγινε ένα μεγάλο «χωριό» κι όμως έρχονται στιγμές που τα πάντα έρχονται πάνω κάτω, χωρίς κανένας να μπορεί να τις προβλέψει.

Ένας τέτοιος αιφνιδιασμός παρουσιάστηκε στις μέρες μας με το όνομα Κορωνοϊός ή διεθνοποιημένα Covid-19, που προκάλεσε πρωτοφανείς αναστατώσεις σε όλη την έκταση της ζωής, υπερπηδώντας σύνορα και ωκεανούς, φυλές και θρησκεύματα.

Ένας ιός λοιπόν, ένα αόρατο μικρόβιο, «εφτάψυχο» στην απλή γλώσσα, σκόρπισε τον τρόμο στην ανθρωπότητα, τορπιλίζει οικονομίες, χρηματιστήρια και εργασιακές σχέσεις και έστειλε και στέλνει ουκ ολίγους στον άλλο κόσμο.

Και η άμυνά μας; Απλούστατα. Η πλήρης συμμόρφωση με τις οδηγίες της οργανωμένης πολιτείας, η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και η ευαισθητοποίηση της ατομικής ευθύνης, γιατί εδώ δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά υπεισέρχεται η παράμετρος ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να βλάψουμε τον συνάνθρωπο και κατ’ επέκταση τους συνανθρώπους μας από την δική μας αδιαφορία.

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας καταβλήθηκε έγκαιρα και καταβάλλεται υπερπροσπάθεια από όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πλέον τα θετικά αποτελέσματα είναι εμφανή συγκριτικά με άλλες θεωρούμενες  μάλιστα και προηγμένες χώρες.

Δυστυχώς έχουμε μικρής έκτασης μεμψιμοιρίες και μη συμμορφούμενους, που από διαφορετικές οπτικές γωνίες ορμώμενοι, αποτελούν το άτυπο κόμμα των «Ανευθύνων !».

Η μεγάλη μπόρα, μπορούμε να πούμε ότι έχει ήδη έχει περάσει. Και πέρασε σχετικά ανώδυνα στην πατρίδα μας. Η επιτυχία της Ελλάδας ήταν μεγάλη και προκάλεσε διεθνώς τα πιο ευμενή. Το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι  κυβερνώντες άκουσαν και υιοθέτησαν τις εισηγήσεις της ομάδας των ειδικών επιστημόνων, των οποίων ηγούταν και ηγείται ένας προικισμένος Έλληνας Ιατρός, επιστήμονας, Χριστιανός, πολύτεκνος, σεμνός που κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Το όνομά του, Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφτηκε ήδη στην ιστορία.

Ας βγούμε όλοι σοφότεροι απ’ αυτή την ωδίνη, ας μη χάσουμε την πίστη μας στις αρχές και τις αξίες της αλληλεγγύης, της ευθύνης ως πολιτών συγκροτημένης πολιτείας και βέβαια τη θρησκευτική μας πίστη.

Σίγουρα και σύντομα θα μιλάμε για πριν τον Κορωνοϊό και μετά τον Κορονοϊό εποχή, γιατί αναγκαστικά θα γίνει γενική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα και στην παγκόσμια οικονομία.

Ως χαρακτηριστικό του καθήκοντος του καθενός μας στην μετά κορωνοϊό εποχή, αλλά και παντοτινά, παρατίθεται ως παρακαταθήκη, υπό μορφή οδηγού πορείας:

«Όταν η επιδημία θα κοπάσει (μαζί και με την επιδημία των ορέξεων του νέο- Σουλτάνου) και ο κίνδυνος απομακρυνθεί ας κάνουμε κάτι παραπάνω για την πατρίδα μας, αφού θα μας περιμένει και ένας οικονομικός Γολγοθάς.

Ας μείνουμε στην Ελλάδα για διακοπές, ας τρώμε σε τοπικές ταβέρνες, ας αγοράζουμε ελληνικό κρέας, ας προμηθευόμαστε ελληνικά φρούτα και λαχανικά και ας στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς μας. Οι ντόπιες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν θα χρειαστούν την αμέριστη βοήθειά μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι τα πιο καλύτερα στον κόσμο, όπως είναι και η χώρα μας η ομορφότερη στην πλάση.

Ας την φροντίζουμε λοιπόν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο στην παγκόσμια κοινωνία».

Ως επιμύθιο θα λέγαμε ότι η συλλογική μας στάση είναι αυτή που θα καθορίσει την απάντηση της ανθρωπότητας σ’ αυτή την μεγάλη κρίση.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...