Στον Μπάιντεν οι απόρρητοι κωδικοί εκτόξευσης πυρηνικών

Στον Μπάιντεν οι απόρρητοι κωδικοί εκτόξευσης πυρηνικών
Μπάιντεν

Οι απόρρητοι κωδικοί για την εξουσιοδότηση ενός πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ παραδόθηκαν σήμερα, όπως προβλεπόταν, στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτή η συνήθως διακριτική μεταφορά έγινε σε δύο φάσεις.

Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, για τη μεταφορά αυτών των κωδικών που γίνεται συνήθως διακριτικά στο βήμα της ορκωμοσίας, χρειάστηκαν αυτή τη φορά δύο αντίγραφα της λεγόμενης «μπάλας», όπως ονομάζεται η βαλίτσα που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα και η οποία συνοδεύει τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο σε όλες τις περιστάσεις.

Σήμερα το πρωί, όταν πέταξε από τη στρατιωτική Βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ ήταν ακόμα πρόεδρος και ως εκ τούτου μια στρατιωτική συνοδεία μετέφερε την περίφημη «μπάλα». Είχε ακόμη μια μικρή πλαστική κάρτα που περιείχε τους πυρηνικούς κωδικούς, που φέρει το παρατσούκλι «μπισκότο».

Αλλά την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, ένας άλλος υπασπιστής, μετέφερε μια άλλη βαλίτσα και ένα άλλο «μπισκότο», στην πλατφόρμα που είχε στηθεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Και ακριβώς το μεσημέρι, ενώ παραδοσιακά η στρατιωτική συνοδεία του απερχόμενου προέδρου δίνει τη βαλίτσα στη στρατιωτική ακολουθία του νέου προέδρου, το «μπισκότο» του Τραμπ απλώς απενεργοποιήθηκε, σαν πιστωτική κάρτα που λήγει.

Και ένα νέο «μπισκότο», που παραδόθηκε στον Τζο Μπάιντεν, ενεργοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, δίνοντας επίσημα στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ την απόλυτη εξουσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Ακόμα κι αν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη με αυτό τον τρόπο, αυτή η μεταφορά δεν δημιούργησε κάποιο υλικοτεχνικό πρόβλημα, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάντα τρεις «μπάλες»: μια που ακολουθεί τον πρόεδρο, μια στο γραφείο του αντιπροέδρου σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον πρόεδρο και μια ως απόθεμα.

Μετά την επίθεση την 6η Ιανουαρίου υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι ένας «ψυχικά ασταθής πρόεδρος» διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα να διατάξει μια πυρηνική επίθεση.

Και ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ο Ουίλιαμ Πέρι κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «ξεφορτωθεί την μπάλα», θεωρώντας το τρέχον σύστημα «αντιδημοκρατικό, ξεπερασμένο, περιττό και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...