Στον Παναμά Έλληνες εισαγγελείς για «ξεκλείδωμα» των Panama Papers

Λίστα κρατικών αξιωματούχων που φέρονται να χρηματίστηκαν παρέδωσαν οι Έλληνες εισαγγελείς- Οι αρχές του Παναμά θα συνεργαστούν μόνο για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και όχι φοροδιαφυγής

Ένα κατάλογο με υποθέσεις διαφθοράς που φέρονται να εμπλέκονται κυρίως εταιρίες και ιδρύματα, οι λογαριασμοί των οποίων βρίσκονται στα περίφημα panama Papers, υπέβαλλαν την περασμένη εβδομάδα έλληνες Εισαγγελείς στην Γενική Εισαγγελία του Παναμά, στην οποία μετέβησαν για συνάντηση και άντληση στοιχείων. Το κλιμάκιο των   ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον κ. Παν. Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, μετέβη την περασμένη βδομάδα  στη Χάγη και υπέβαλλε στη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά  αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμών από τα λεγόμενα Panama papers σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν τεθεί υπό έρευνα από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και το άνοιγμα λογαριασμών θα ξεμπλοκάρει την έρευνα και θα αποκαλύψει τους δικαιούχους τεράστιων χρηματικών ποσών για τα οποία υπάρχει οσμή διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Μαζί με τον κ. Αθανασίου, στη Χάγη μετέβησαν η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας, και έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμών για έλληνες που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιριών και ιδρυμάτων προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποςών για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ανοίξει έρευνες.

ΜΟΝΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Οι ελληνικές αρχές έχουν να ξεκλειδώσουν έναν γρίφο που θέτουν οι αρχές του Παναμά, οι οποίες γνωστοποίησαν πως θα παράσχουν στοιχεία μόνο για  υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και όχι για υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Ο έλληνες εισαγγελείς μετείχαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Χάγη, την περασμένη εβδομάδα σε σειρά συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust και στις οποίες μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τα Panama Papers, με βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι μαύρου, ενδεχομένως και πολιτικού χρήματος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, πέραν της χώρας μας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους η εταιρείες δικών τους συμφερόντων, όπως επίσης και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/278419-Ston-Panama-Ellenes-eisaggeleis-gia-xekleidoma-ton-Panama-Papers ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...