Στον «πυρετό» του χρυσού επενδυτές και κράτη

Στον «πυρετό» του χρυσού επενδυτές και κράτη
Στον «πυρετό» του χρυσού επενδυτές και κράτη

Ο φόβος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, λόγω πανδημίας κάνει επενδυτές και κράτη να μαζεύουν χρυσό. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει πραγματοποιήσει άλματα, και στις 3 Αυγούστου, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι 1.991 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά, έχοντας σημειώσει άνοδο για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, δυναμική που έχει να εμφανιστεί από το 2011 (Γράφημα 7). Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε ότι, διαχρονικά, η σχέση που συνδέει την αξία του δολαρίου με την τιμή του χρυσού είναι αρνητική. Μπορεί οι «big 4» των κρατικών τραπεζών να ποντάρουν στα σχέδιά τους για την σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς, όμως όλοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος. Ακόμα και ένας κλυδωνισμός στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, είναι αρκετός για να φέρει την καταστροφή στις μικρότερες χώρες. Η απάντηση στην κρίση για πολλούς είναι η αγορά χρυσού.

Σημειώνεται ότι, σε ετήσια βάση, η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη της τάξης του 38%. Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), η αποδυνάμωση του δολαρίου, τα χαμηλά επιτόκια, οι αυξημένες ανησυχίες για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, έχουν επιβαρύνει το διεθνές επενδυτικό κλίμα και έχουν ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το χρυσό. Άλλωστε, ο χρυσός, σε περιόδους αβεβαιότητας, ξεχωρίζει λόγω του ιστορικού του ρόλου ως αποθεματικού πλούτου και μέσου αντιστάθμισης έναντι ενδεχόμενης εξασθένισης της αγοραστικής δύναμης. Ωστόσο, με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να διατηρούν τη διευκολυντικού χαρακτήρα νομισματική πολιτική και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, οι συμμετέχοντες στην αγορά χρυσού προσδοκούν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου με δυσκολία θα απωλέσει τη δυναμική της.

Έξαρση του πληθωρισμού φοβούνται οι ειδικοί. Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη, ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν ή να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα, διοχετεύοντας παράλληλα τεράστια ποσά ρευστότητας στις αγορές, ως μέρος των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η ενίσχυση της ρευστότητας έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμετέχοντες στις αγορές, καθώς το παρελθόν έχει αποδείξει ότι η αύξηση της προσφοράς χρήματος μπορεί να επιφέρει σε μεταγενέστερη φάση έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην εξασθένιση των εθνικών νομισμάτων.

Έτσι, η ενδεχόμενη εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων οδηγεί υψηλότερα τη ζήτηση για χρυσό, καθώς αποτελεί μια ασφαλή επενδυτική τοποθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η τιμή του χρυσού διαπραγματευόταν σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν το 2011, λίγα χρόνια μετά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008, στη διάρκεια της οποίας εθνικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσέφεραν, μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων, σημαντικά ποσά ρευστότητας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...