Στουρνάρας: Πρόστιμα στις τράπεζες που δεν μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια!

«ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΟ «ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ», ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ!»

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΕΣ!

Έρχονται αυστηρές ποινές στις τράπεζες, του ελληνικού συστήματος, που δεν θα πιάσουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων! Σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στους Financial Times, «οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί αν δεν το κάνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα»!

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι φιλόδοξος και περιλαμβάνει την μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες, κατά 40% ή 43 δις ευρώ, μέχρι και το 2019.

Ο κ. Στουρνάρας, τόνισε ότι «αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξουν πρόστιμα, τόσο ρυθμιστικά, όσο και διοικητικά».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στη συνέχεια, πως παρότι το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» συνιστά απόρροια της ύφεσης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί με την ανάκαμψη. Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, δημιουργούμε ένα νομικό οπλοστάσιο, το οποίο θα αποβλέπει στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, επεσήμανε ότι η «μαγική λέξη» είναι τα αποτελέσματα EBIΤDA, που παρουσιάζονται. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι  «Οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικά ΕΒIΤDA, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωσή τους, τότε ενδεχομένως να μην διασωθούν».

Οι τράπεζες, έχουν ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ρυθμίσεων, ώστε σημαντικός αριθμός των κόκκινων δανείων να μετατραπούν σε πράσινα και ακόμα και τώρα εξετάζονται νέα μοντέλα ρυθμίσεων. Όμως για την επίτευξη του δύσκολου στόχου, που έχουν θέσει ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) και η TτE, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι πωλήσεις δανείων σε ξένα funds.

Προς το παρόν, τα funds, μπορούν να αναλάβουν μόνο την διαχείριση των δανείων και ήδη έχει δοθεί η πρώτη άδεια από την ΤτΕ, στην «Aktua Ελλάς Χρηματοοικονομικές Λύσεις Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις». Στην Aktua Hellas συμμετέχει με ποσοστό 45% η Alpha Bank και με 55% η ισπανική Aktua.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να δοθούν ακόμα πέντε άδειες. Ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε σχετικά, ότι «δεν αναμένουμε ευρείες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή, επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές τώρα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...