Στο σφυρί το Ωνάσειο για τα θαλασσοδάνεια

Στο σφυρί το Ωνάσειο για τα θαλασσοδάνεια

Απέρριψε SSM το σχέδιο αναδιάρθρωσης γιατί το ίδρυμα αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις

Η διοίκηση φορτώνει τα δάνεια στο δημόσιο και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ βγάζουν οι τράπεζες το Ωνάσειο μετά την απόρριψη από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) του σχεδίου αναδιάρθρωσης των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Kontranews», μια από τις συστημικές τράπεζες στις οποίες το Ωνάσειο έχει δάνεια τριανταπέντε εκατομμυρίων ευρώ κάλεσε τη διοίκηση του Ιδρύματος προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές με αναδιάρθρωση του δανείου.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου και το Ίδρυμα αρνήθηκαν να βάλουν εγγυήσεις που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Οπως αναμενόταν, ο SSM απέρριψε το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών χωρίς εγγυήσεις και απαίτησε από την τράπεζα να βγάλει το Νοσοκομείο στο σφυρί.

Στο ζήτημα παρενέβη η Κυβέρνηση αναζητώντας εναγωνίως στρατηγικό επενδυτή για να μην κλείσει το Ωνάσειο.

Πάντως η διοίκηση του Ιδρύματος, που ευθύνεται για τα χρέη του Ωνασείου, αρνείται να τα αποπληρώσει επιχειρώντας να τα φορτώσει στο Δημόσιο.

Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι να δραπετεύσει από το Ωνάσειο φεσώνοντας τις τράπεζες.

Η διοίκηση του Ιδρύματος θεωρεί ότι το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει τις οφειλές για να μην οδηγηθεί το Νοσοκομείο σε λουκέτο.

Πρόκειται για μια καθαρά εκβιαστική πρακτική που δεν έχει προηγούμενο.

Βέβαια οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν την αποπληρωμή των δανείων με κάθε τρόπο.

Ηδη μια από τις συστημικές τράπεζες στην οποία οι οφειλές του Ωνασείου φτάνουν τα 35.000.000 ευρώ έχει αρχίσει να ψάχνει περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Ίδρυμα διαθέτει ένα σύστημα από παράκτιες εταιρείες με έδρα τον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους που διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το καθεστώς διαχείρισης είναι θολό αφού δεν εμφανίζει τα περιουσιακά στοιχεία ούτε δημοσιοποιεί ισολογισμούς.

Στην ουσία ασκεί ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος και στις τράπεζες.

Η θολή κατάσταση και το διαχειριστικό χάος στο Ωνάσειο είναι η αιτία που δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στρατηγικός επενδυτής για να διασώσει το Νοσοκομείο.

Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να καταγράψουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά του Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το κόστος των προμηθειών, τις αποδοχές των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών και μια σειρά άλλων στοιχείων που είναι απαραίτητα για τους υποψήφιους επενδυτές.

Το Ωνάσειο κινδυνεύει να βρεθεί στην κατάσταση του «Ερρίκος Ντυνάν» με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Γι’ αυτό απαιτείται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και της Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθεί το επίμαχο ζήτημα με τα ακάλυπτα δάνεια που μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία που υποτίθεται ότι στηριζόταν από το Ίδρυμα Ωνάση.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/354107-Sto-sphyri-to-Onaseio-gia-ta-thalassodaneia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...