«ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ»
Με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο καταβάλουν εργώδεις προσπάθειες για πολιτική συμφωνία και ένα θετικό φινάλε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κούβα, όπου και παρέστη στις λαϊκές εκδηλώσεις προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο και επιστρέφει στην Αθήνα αύριο. Επόμενος σταθμός για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το Άμπου Ντάμπι. Ένα ταξίδι με έντονο ενδιαφέρον, καθώς η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει παραμονές της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να άρει τα όποια εμπόδια ενεργοποιώντας τις διεργασίες στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Ήδη έχει προγραμματιστεί τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες.
Τζανακόπουλος: «Μέτρα μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά»
Τον τόνο πάντως, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας για ακόμα μια φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την β’ αξιολόγηση έως το τέλος της εβδομάδας και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το 90% των θεμάτων της β’ αξιολόγησης έχουν κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές υποχωρήσεις στα εργασιακά που αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018, και ειδικότερα για τα εργασιακά, «δεν μπορεί να δεχθεί λύσεις που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
Όσο για το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι εάν το ΔΝΤ εκτιμά, συμφωνώντας όπως είπε, με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Οι εκλογές είναι αίτημα της ΝΔ»
Ερωτηθείς για το επίμαχο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι είναι κάτι που επιδιώξει μετ’ επιτάσεως η ΝΔ και ενδεχομένως είναι κάτι που δημιουργεί εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
«Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι σχέδιο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη» σημείωσε. «Τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου, θα διέκοπτε την αξιολόγηση, θα διέκοπτε τη συζήτηση -το μομέντουμ- για τη ρύθμιση του χρέους, για μετά το 2017 ή και ποτέ, η χώρα δεν θα έμπαινε στο QE, και η ΝΔ θα μπορούσε να επιβάλει σκληρή λιτότητα και 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι το σχέδιο της κυβέρνησης. «Το σενάριο των εκλογών δεν είναι υπαρκτό, όχι για λόγους που αφορούν την κυβέρνηση, αλλά τη διαπραγμάτευση και το μέλλον της χώρας» σημείωσε.
Παππάς: Αν τηρήσουν όλες οι πλευρές τη συμφωνία θα μπούμε σε νέο κεφάλαιο
Και ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής όμως κ. Νίκος Παππάς, είπε από πλευράς του ότι «η Ελλάδα μπαίνει αυτήν τη στιγμή σε μια καινούρια σελίδα, οι δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας έχουν αναφανεί».Στην ομιλία του στο 27ο συνέδριο με θέμα «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «υπάρχει σε εξέλιξη και εφαρμόζεται μία συμφωνία, που για πρώτη φορά φαίνεται να αποδίδει», σημειώνοντας: «Πραγματικά πιστεύουμε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας (του Ιουλίου του 2015) θα μπούμε οριστικά σε ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να γίνει η πραγματική νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελλάδας για τον 21ο αιώνα, προσθέτοντας ότι είναι μία ανάπτυξη που αν σχεδιαστεί επαρκώς μπορεί να είναι και διαρκής και δίκαιη και αποδοτική και να καταστήσει την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή στο διεθνές γίγνεσθαι.
Πηγή: