Συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν: Η «Βαριά» ατζέντα τους

Συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν: Η «Βαριά» ατζέντα τους
Συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν: Η «Βαριά» ατζέντα τους


13/11/2019 – 10:34

Είναι άραγε πιο ισχυρός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτήν την συνάντηση με τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που παίζει εκτός έδρας; 

Κι όμως, τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να κινεί όλο το παιχνίδι, με τον Αμερικανό ομόλογό του να ακολουθεί την ενορχηστρωμένη πορεία που χαράσσει η Άγκυρα. 

Όπως φαίνεται, αυτή θα είναι η «καυτή» ατζέντα της συζήτησης 

Η επιστολή Tραμπ για τον Mazlum Kobani, ηγέτη του PKK/YPG, η οποία είχε σταλεί από τις 9 Οκτωβρίου από τον Tραμπ στον τούρκο ομόλογό του και στην οποία περιλαμβανόταν πρόσθετη επιστολή και για τον Kobani. Κατά τη συνάντηση αναμένεται ο Ερντογάν να πληροφορήσει τον αμερικανό Πρόεδρο ότι έχει ετοιμαστεί ο φάκελος με τον οποίο θα ζητάει την έκδοση του Kobani και θα σταλεί στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.  

Ακόμη, θα συζητηθεί η φάση, στην οποία βρίσκεται η συμφωνία των 13 σημείων Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Συρία. Ο τούρκος Πρόεδρος θα επισημάνει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως οι τρομοκράτες από την περιοχή για την οποία συμφώνησαν», ενώ όπως αναμένεται, θα αξιολογηθούν και τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν για τη ζώνη ασφαλείας. 

«Ο φάκελος FETÖ (γκιουλενιστές)» και η έκδοση του Fethullah Gülen. Ο Ερντογάν έχει θέσει αρκετές φορές το θέμα, αλλά θα το θέσει για άλλη μια φορά. 

«Η υπόθεση της τράπεζας Halkbank», η δίκη της οποίας ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι η τουρκική τράπεζα παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον αμερικανό ομόλογό του. 

«Η διαδικασία για τα F35 και τους S400». Ο τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να μεταφέρει στον Τραμπ ότι μαζί με τους S400 η Άγκυρα μπορεί να προμηθευτεί και τους Patriot. 

«Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταφέρει στον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση και ότι την θεωρούν «πολιτική απόφαση» και, 

Τέλος, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός είναι να φτάσει τα 100 δις δολάρια. Ο τούρκος Πρόεδρος θα προτείνει μηχανισμούς για καλύτερη επαφή μεταξύ τούρκων και αμερικανών επιχειρηματιών.

Αναφορικά με τα θέματα της Συρίας και της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων εκεί, ο Ερντογάν δείχνει να ελέγχει πλήρως την κατάσταση μετά και τη συμφωνία που εξασφάλισε με τη Ρωσία. Στη Συρία άλλωστε, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι το μάτι και το αυτί του Πούτιν ο οποίος και εποπτεύει την ευρύτερη κατάσταση στην Μ. Ανατολή, χωρίς να ιδιαίτερη σπατάλη δυνάμεων και χρημάτων.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...