Συναγερμός από τα αυξανόμενα κρούσματα λύσσας στη Βόρειο Ελλάδα

bb
Συναγερμός από τα αυξανόμενα κρούσματα λύσσας στη Βόρειο Ελλάδα
Aργά αλλά σταθερά μακραίνει ο κατάλογος των κρουσμάτων λύσσας σε άγρια και οικόσιτα ζώα στη χώρα μας.

Άλλα δύο νέα κρούσματα της νόσου σε κόκκινες αλεπούδες καταγράφηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τις δύο τελευταίες ημέρες στο Κιλκίς, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 17. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε άγρια ζώα, και δη σε κόκκινες αλεπούδες, και μόνο τρία περιστατικά αφορούν οικόσιτα ζώα (σκύλοι και μία γάτα).

Σύμφωνα δε με τα εργαστηριακά ευρήματα η λύσσα έχει «επιμολύνει» πέντε νομούς της χώρας. Πρόκειται για τις περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Πέλλας, του Κιλκίς και των Τρικάλων, με το Κιλκίς να κατέχει μέχρι στιγμής την πρώτη θέση στον αριθμό των κρουσμάτων (10 εκ των 17 μολυσμένων με λύσσα ζώων εντοπίστηκαν στο Κιλκίς).
Γιατί είναι επικίνδυνη η λύσσα
Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου.

Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.

Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Λήψη μέτρων για την προστασία των ανθρώπων εξέδωσε το υπουργείο Υγείας
Λόγω της εμφάνισης νέων κρουσμάτων λύσσας σε άγρια και οικόσιτα ζώα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή του κοινού τόσο στην πρόληψη και την αποφυγή έκθεσης στον ιό της λύσσας όσο και στα μέτρα άμεσης προστασίας μετά από ενδεχόμενη έκθεση στον ιό,  δηλαδή μετά το ενδεχόμενο δάγκωμα άγριου ή οικόσιτου  ζώου.

Ειδικότερα, οι αρμόδιοι συνιστούν:

•    Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα της άγριας πανίδας ή με ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο. Σε τυχόν εντόπιση τέτοιων ζώων, ειδοποιείτε το οικείο τμήμα Κτηνιατρικής, ή Θηροφυλακή ή Δασική υπηρεσία της περιοχής.
•    Εμβολιάζετε τα κατοικίδια κατά της λύσσας (σκύλοι, γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα), σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας στα ζώα συντροφιάς είναι υποχρεωτικός.
•    Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων ζώων σας με ζώα της άγριας πανίδας. Περιορισμός των δεσποζόμενων ζώων σε προστατευμένο χώρο (π.χ αυλή). Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί ή δεχθεί επίθεση από ζώο της άγριας πανίδας ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ή με εμφανή ασθένεια, να αναφερθεί το συμβάν στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο και στο τοπικό τμήμα Κτηνιατρικής.
•    Μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφή, ιδιαίτερα αν υπάρχει παρουσία άγριων ζώων στην περιοχή, μπορεί να προσελκύσουν ζώα της άγριας πανίδας.

Μέτρα μετά από πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας:

•    Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι (για 15 λεπτά) ή έστω με νερό αφού ξεπλυθούν να γίνεται καλή εφαρμογή αλκοολούχου («οινόπνευμα») ή ιωδιούχου αντισηπτικού («ιώδιο») και αναζητείτε το συντομότερο ιατρική βοήθεια
•    Για το συμβάν οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν την οικεία Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
•    Συγκρατείστε στη μνήμη σας και περιγράψτε στον θεράποντα και τους επαγγελματίες υγείας τα χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κλπ), τη συμπεριφορά του, αν πρόκειται για προκλητική επίθεση- φυσιολογική αντίδραση του ζώου σε εξωτερικό ερέθισμα (π.χ σε ενόχληση, απειλή, αίσθηση εισβολής στην περιοχή του, σε προσπάθεια να το ταΐσουν ή να το χαϊδέψουν μη επαρκώς γνωστά του πρόσωπα), αν έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά, την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και που κατευθύνθηκε το ζώο μετά
•    Πάρτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του ζώου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), και ενδεχομένως του κτηνίατρου που το παρακολουθεί, σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο, Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν παρατήρησε τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις ασθένειας ή αλλαγής συμπεριφοράς του ζώου.

ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...