Συναγερμός στην Ευρώπη: 2.500 ευρωπαίοι μαχητές του ISIS ετοιμάζονται να επιστρέψουν

bb

ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ISIS

Από τους Ευρωπαίους που πήγαν να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία, 2.000 ως 2.500 παραμένουν εκεί και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλειά τους που εγείρει η ενδεχόμενη επιστροφή των προσώπων αυτών, σύμφωνα με μια αναφορά του Συντονιστή της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, του Ζιλ ντε Κερσόβ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς.

«Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί υποδεικνύουν ότι επί του συνόλου των ευρωπαίων ξένων μαχητών, περίπου το 15-20% σκοτώθηκε, το 30-35% έχει ήδη επιστρέψει και το 50% βρίσκεται ακόμη στη Συρία και στο Ιράκ», σύμφωνα με το έγγραφο του ντε Κερσόβ.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 600 ως 1.000 μαχητές νεκρούς και 1.200-1.750 τζιχαντιστές που έχουν επιστρέψει.

Το ποσοστό των μαχητών που παραμένουν στις δύο χώρες αυτές αντιστοιχεί σε «2.000 ως 2.500» πρόσωπα, διευκρινίζει ο ντε Κερσόβ στην αναφορά, που θα παρουσιαστεί αύριο (9/12) Παρασκευή στους υπουργούς Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής.

Υπάρχει επίσης μια «μεγάλη ομάδα ξένων τρομοκρατών μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Λιβύη, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την εθνικότητά τους ή τους οικογενειακούς δεσμούς τους για να επιστρέψουν στην Ευρώπη», σημειώνεται στην αναφορά.

Αυτοί που επιστρέφουν «παραμένουν σε επαφή με (μέλη) του ISIS στις εμπόλεμες ζώνες μέσω ιδιωτικών λογαριασμών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», συνεχίζει το έγγραφο, επικρίνοντας συναφώς «τη βραδύτητα της αντίδρασης του Telegram (σ.σ. ενός ιστοτόπου που επιτρέπει κρυπτογραφημένη επικοινωνία) έναντι της τζιχαντιστικής προπαγάνδας».

Ο ιστότοπος Telegram δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα της Europol να διαγραφούν αναρτήσεις που του επισημάνθηκαν, σύμφωνα με την αναφορά, στην οποία διατυπώνεται η πρόταση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να «προσεγγίσουν τις εταιρείες που διαχειρίζονται ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (όπως η Telegram) ως εταίρους στη δράση τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ακόμη, ο ντε Κερσόβ αναμένεται να προτείνει τη βελτίωση και την επέκταση της ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ, καθώς επίσης και με τις ΗΠΑ και με την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για τα πρόσωπα που επιστρέφουν, που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, αυτούς που μετακινούνται και αυτούς που βρίσκονται ακόμη στις εμπόλεμες ζώνες», σύμφωνα με την αναφορά του ντε Κερσόβ.

«Υπάρχουν χονδρικά δύο κατηγορίες ανθρώπων που επιστρέφουν: η πλειονότητά τους που απλά γυρίζει πίσω, και εκείνοι που στέλνονται στις πατρίδες τους με συγκεκριμένες αποστολές, που εγείρουν και τη μεγαλύτερη ανησυχία», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Ο Ζιλ ντε Κερσόβ θα καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενημερώνουν τις βάσεις δεδομένων τις οποίες τηρούν συχνότερα, αξιοποιώντας και βιομετρικά δεδομένα. Ακόμη, θα προτείνει την αναβάθμιση των προγραμμάτων σωφρονισμού και επανένταξης «τόσο εντός όσο και εκτός φυλακών» για τα πρόσωπα που επιστρέφουν. Ανάμεσα στις προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Ζιλ ντε Κερσόβ είναι να προσφέρεται σε μεταμελημένους τζιχαντιστές που έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν πιο επιεικής μεταχείριση εάν δίνουν πληροφορίες στα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...