Συνεχίζεται η ποσοτική χαλάρωση, ζωντανή η ευκαιρία της Ελλάδας για «φτηνό» χρήμα!

«ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΡΑΓΚΙ-Η ΕΚΤ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά και το χρήμα φτηνό, αποφάσισε το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση! Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί, δίνοντας την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές. Η ρευστότητα της ΕΚΤ, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης.

Κόντρα στην νομισματική πολιτική Ντράγκι, παραμένουν οι Γερμανοί, που βλέπουν τον πληθωρισμό να αυξάνεται, ειδικά στην Γερμανία και τις τράπεζές τους να χάνουν τεράστια ποσά από τα κέρδη τους, καθώς τα χαμηλά επιτόκια έχουν συρρικνώσει σημαντικά το περιθώριο κέρδους τους. Παρά τις προσπάθειες του Γερμανού, κεντρικού τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν για αλλαγή στην χαλαρή νομισματική πολιτική, ο Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι η ανάπτυξη στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, χρειάζεται στήριξη, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ξεκίνησε στις 15:00

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Στο θέμα των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δις ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme – APP) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 και ότι από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δις ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Όμως, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της ΕΚΤ, οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...