ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας «έδειξε» ευθύνη Παππά – Την ανέλαβε, αλλά… δεν παραιτείται

Τι ειπώθηκε στην πεντάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Για λάθη «ύφους και ουσίας» μίλησε ο ίδιος ο πρώην υπουργός – Για «θέατρο» μιλά η ΝΔ

Εκτόνωση της πίεσης που δέχεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις πλευρές επιχειρήθηκε στη σημερινή πεντάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη «σκιά» των διαλόγων Παππά – Μιωνή.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί ασφυκτικό πρέσινγκ τα τελευταία εικοσιτετράωρα και την αριστερή πτέρυγα να περιμένει τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού Επικρατείας, επιχειρώντας ρελάνς, το ζήτημα άνοιξε μόνος του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, «χρεώνοντας» στην κυβέρνηση επιχείρηση «αντιπερισπασμού» και φέρνοντας το θέμα με την έναρξη της συνεδρίασης στην υπόθεση Παππά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Επανέφερε, δε, όχι τυχαία, την αποστροφή του για «μαφιόζικες πρακτικές».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο, για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος», πολώνοντας το κλίμα.

«Πιάνοντας στον αέρα» το… γάντι Τσίπρα, δεύτερος τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα παραίτησής του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη

«Θέλω ευθύς εξ αρχής να τοποθετηθώ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν, δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα, που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη» σημείωσε ο ίδιος ο Νίκος Παππάς.

Περιμένοντας στη… γωνία

Την ίδια ώρα, η κίνηση του κ. Τσίπρα να καλέσει τον πρώην υπουργό Επικρατείας να αναλάβει τις ευθύνες του, με τον τελευταίο να αποδέχεται την «πρόκληση», εξαέρωσε και την ένταση στους κόλπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. «Λειτουργούμε συλλογικά, αλλά όχι άδικα» διευκρινίζουν στελέχη εκτός της «προεδρικής φρουράς», που περίμεναν με… ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Παππά, θεωρώντας ότι η υπόθεση βάρυνε ιδιαίτερα τον κομματικό ορίζοντα.

Τους… χειρουργικούς χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηρίασε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «θέατρο Τσίπρα – Παππά». «Την στιγμή που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τους σοκαριστικούς διαλόγους του κ. Παππά, ο κ. Τσίπρας το μόνο που βρήκε να ψελλίσει, είναι για “λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες” και ο κ. Παππάς ότι τα αδιανόητα που εκστόμιζε, δεν είχαν να κάνουν με τις “αυθεντικές πεποιθήσεις” του. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε με τις παρακρατικές μεθόδους. Δυο κουβέντες του αέρα κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Για τόσο αφελείς περνούν τους Έλληνες; Αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά ότι ο κ.Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του κ.Τσίπρα και μαζί παίζουν θέατρο. Αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Ανάληψη ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν υπάρχει» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Τέλη Αυγούστου η ημερομηνία για το συνέδριο

Μολονότι η υπόθεση Παππά πρωταγωνίστησε στη συνεδρίαση, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ αποφάσισε:

1. Την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα συνεδριάσει το Σάββατο 27 Ιουνίου στο Στάδιο Ξιφασκίας

2. Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

3. Σε σχέση με το πρώτο θέμα, το ΠΣ αποφάσισε να εισηγηθεί στην ΚΕΑ την συμπλήρωση του ονόματος του Κόμματος με την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία». Στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΑ στα τέλη Αυγούστου θα οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και θα εκλεγεί Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Το ΠΣ αναλαμβάνει την προετοιμασία για την ολική επανεκκίνηση της συνεδριακής διαδικασίας, την εγγραφή νέων μελών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και περιοδειών σε όλη τη χώρα.

Πρώτη φορά ψήγματα αυτοκριτικής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο από τη δεκαετή κρίση. Κατά την διακυβέρνησή του προφανώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που συμπεριέλαβε στο Κείμενο Απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής, σε πλήρη αντίθεση με την αλαζονεία του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά ουδέποτε ανέλαβε την παραμικρή πολιτική ευθύνη. Η εμπειρία από τα επιτεύγματα αλλά και τις αστοχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...