Σχίσμα στην Εκκλησία – Η ρωσική Εκκλησία αποκόπτεται από το Πατριαρχείο

bb

Σχίσμα στην Εκκλησία – Η ρωσική Εκκλησία αποκόπτεται από το Πατριαρχείο

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πως “κόβει κάθε δεσμό” με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος Ρωσίας, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, “έκρινε ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Η απόφαση για πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου”, η οποία σήμερα διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, δήλωσε ο Ιλαρίωνας.

Την Πέμπτη, το Φανάρι ανακοίνωσε ότι χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι ΗΠΑ έχουν επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Τι είχε προηγηθεί

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, είχε αποφασίσει να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όχι όμως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και να αποστείλει απεσταλμένους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, το οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι υπάγεται στην δική του δικαιοδοσία.

Αποφασίζεται ακόμη να ανασταλεί η συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Η Ιερά σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αφορμή τη απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, είχε εκφράσει πρόσφατα την “έντονη διαμαρτυρία και τη βαθειά της δυσαρέσκεια” δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως “συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο έχει δηλώσει από τη δική του μεριά πως το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της χώρας του είναι “θέμα που υπερβαίνει τη θρησκεία. Είναι παρόμοιο με την ενίσχυση του στρατού, την προστασία της γλώσσας, τον αγώνα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ” δήλωνε στη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τη Ρωσία μετά την κρίση της Κριμαίας.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/344748-Symbainei-tora-Schisma-sten-Ekklesia-E-rosike-Ekklesia-apokoptetai-apo-to-Patriarcheio ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...