Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ο τζίρος της μελισσοκομίας στην ΕΕ

Θετικός ήταν ο απολογισμός των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή και εμπορία μελιού, σύμφωνα με αξιολογική έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου. Έτσι, η παραγωγή μελιού παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ανταγωνιστικά χαμηλές τιμές από το εισαγόμενο μέλι και τις απειλές στην υγεία των μελισσών. Μάλιστα, το μέτρα στήριξης της ΕΕ χρησιμοποιήθηκαν ιδιαιτέρως από την Ελλάδα και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, από τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ το διάστημα 2007-2011 μαζί με άλλα 120 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη κατάφεραν να στηρίξουν τον μελισσοκομικό κλάδο της ΕΕ.

Αγκάθι για τη μελισσοκομία παραμένει το θέμα της εμπορίας μελιού. Από το 2008 το εμπόριο μέσα στην ΕΕ και το εμπόριο με τρίτες χώρες είναι σταθερό. Επίσης, η κατανάλωση στην ΕΕ είναι σταθερή τα τελευταία 15 χρόνια. Όλο το μέλι που παράγεται στη Γερμανία πωλείται χωρίς μεσάζοντες σε τοπικό επίπεδο, ενώ το 50% του μελιού της Ισπανίας πωλείται ακόμα σε χονδρέμπορους. Επομένως, η Κομισιόν προτείνει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στο εμπορικό κομμάτι του κλάδου.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν ζητά τη συνέχιση 6 μέτρων στήριξης όπως:

  1. Κατά της βαρρόας (παράσιτο που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών)
  2. Τεχνική υποστήριξη στους μελισσοκόμους και στις ενώσεις μελισσοκόμων.
  3. Για τη νομαδική μελισσοκομία
  4. Για εργαστήρια που διεξάγουν αναλύσεις για τις φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού
  5. Για την ανασύσταση του κοινοτικού μελισσοκομικού κεφαλαίου
  6. Για τη συνεργασία με ειδικευμένους φορείς με σκοπό την εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων.

Το διάστημα 2013/14 η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα δαπανήσουν συνολικά 66,2 εκατ. ευρώ (μισά σαν ευρωπαϊκή επιδότηση και μισά από εθνική συγχρηματοδότηση) σε εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα με σκοπό να βελτιώσουν την παραγωγή και την εμπορία μελιού.

Η ΕΕ έρχεται δεύτερη στην παραγωγή μελιού στον κόσμο, με 600.000 μελισσοκόμους και η επικονίαση που προσφέρουν οι μέλισσες είναι απαραίτητη. Ειδικότερα, η μελισσοκομία στην ΕΕ προσφέρει συνολικά 1 δισ. ευρώ και συνεισφέρει συνολικά 22 δισ. ευρώ μέσω της επικονίασης στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Η μείωση της θνησιμότητας των μελισσών και η διατήρηση υψηλής ποιότητας μελιού είναι μεταξύ των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο μελισσοκομικός τομέας της ΕΕ.

agronews.gr


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...