Τέλος η ύφεση για την Ελλάδα, ώρα για το χρέος, λέει η Morgan Stanley

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,5% δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της την ύφεση, τονίζει από την πλευρά του ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley. Τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην ρύθμιση του χρέους και όπως τονίζεται, στη χειρότερη περίπτωση το ΑΕΠ θα εμφανίζει οριακή κάμψη το 2016.

Οι εξελίξεις φέρνουν καλά νέα και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 150 μονάδες βάσης στο 7,4%.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο οίκος, η λιτότητα και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση επιβαρύνουν ακόμη την οικονομία, ο οποίος σημειώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να χαρακτηριστεί βιώσιμη η ανάπτυξη.

Η Morgan Stanley, τονίζει ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, αλλά τα πολιτικά ρίσκα,  δεν άφησαν τις αλλαγές να διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, ώστε να παγιωθεί η κατάσταση.

Οι ξένοι αναλυτές, περιμένουν ότι από το 25% που έχασε το ΑΕΠ, θα ανακτηθούν οι 10%, μόνο από την άρση των περιορισμών. Τέτοιοι περιορισμοί, είναι τα capital controls που έχουν δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας, οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε και από το Δημόσιο, την λιτότητα και τις αρνητικές συνέπειες της  πολιτικής αβεβαιότητας. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η άρση των περιορισμών στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες.

Τώρα, το ενδιαφέρον περνάει στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά, περιμένει σημαντικές αλλαγές, από την Ευρώπη, με την ανακοίνωση των μέτρων διαχείρισης του χρέους από τους δανειστές.

Όμως, σύμφωνα με την Morgan Stanley ίσως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών το 2017. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αναφέρεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αρκετά για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...