Το 2018 η πλήρης άρση των capital controls
Αισιόδοξος, ότι καθώς η Ελλάδα μπαίνει από το 2017 σε περίοδο αναπτυξιακών ρυθμών, θα γίνει πράξη η δέσμευση για μείωση 10% των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις τράπεζες στο πλαίσιο συνεδρίου στην Κύπρο. Στην συνέχεια, τόνισε ότι ακολουθεί και η πλήρης άρση των Capital Controls, η οποία θα γίνει σταδιακά στη διάρκεια του 2017 και του μεγαλύτερου μέρους του 2018.
Παρά την θετική κατεύθυνση ο κ. Καραβίας, τόνισε ότι θα χρειαστούν 5 με 6 χρόνια οικονομικής σταθερότητας για μια δραστική περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναμένεται να ακολουθήσει σε μία καλή περμετά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις διαθέτει επαρκή κεφάλαια και δεν θα χρειαστεί καμία νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενόψει των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής το 2018.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε επίσης ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα επιθυμούν με θέρμη την χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων και γενικότερα την χρηματοδότηση των αναγκών των ιδιωτών, αλλά υπάρχει θέμα χαμηλής υγιούς ζήτησης.
Συνολικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με τον κ. Καραβία, «βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2008 για μια σειρά παραγόντων που επικεντρώνονται και στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης και στην ενιαία εποπτεία του».
Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/283441-Telos-sta-Capital-Controls-to-2018-blepei-o-PH-Karabias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ