Τα 7 στα 10 νοικοκυριά θύματα του κορωνοϊού

Τα 7 στα 10 νοικοκυριά θύματα του κορωνοϊού
Τα 7 στα 10 νοικοκυριά θύματα του κορωνοϊού

Όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις φτώχεια, ανεργία, φόβο, δύσκολη ζωή για την πλειοψηφία των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού. Και δυστυχώς ακόμα δεν ανοίγει με σιγουριά ένα παράθυρο ελπίδας για βελτίωση. Όσο δεν βρίσκεται αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο, οι ειδικοί επί της οικονομίας θα συνεχίσουν να κάνουν μαύρες και δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομιών, την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και μάλιστα την ακραία φτώχεια.

Δραματική πρόβλεψη από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα τις μέρες που πέρασαν έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία για την εξώθηση πολιτών σε ακραία φτώχεια. Τώρα κάνει λόγο για 100 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους, που εξαιτίας του κορωνοϊού θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια. Στην προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Και όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Συνολικά σήμερα οι άνθρωποι που ζουν σε ακραία φτώχεια, δηλαδή με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, τα 850 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη (με την τελευταία έρευνα πριν από 5 χρόνια υπολογίζονταν σε 734 εκατομμύρια, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της γης).

Έκκληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Ακόμα περισσότερο συγκλονίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αίσθηση προκαλεί η έκκλησή του για την παροχή ενός βασικού εισοδήματος στα 2,7 δισεκατομμύρια πιο φτωχούς ανθρώπους του πλανήτη σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες. Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μπορεί να φρενάρει την ακραία φτώχεια και να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού επιτρέποντας στους ανθρώπους που παίρνουν το εισόδημα να μείνουν σπίτι και να μην εργάζονται…

Συγκλονίζουν οι αριθμοί ακόμα και όταν φύγουμε από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και έρθουμε στις υποτίθεται αναπτυγμένες οικονομικά, όπου για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, σχεδόν πάνω από το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες.
Και όπως γίνεται αντιληπτό το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο, αφού η οικονομική καταστροφή που προκάλεσε και προκαλεί ο κορωνοϊός έπληξε και πλήττει πολύ περισσότερους πολίτες, κατά προτίμηση τους πλέον φτωχούς.
Σε χειρότερη κατάσταση οι 7 στους 10 στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα σε 24 χώρες σε όλη την Ευρώπη από την Intrum, τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, σε χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται σχεδόν επτά στα δέκα νοικοκυριά σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, το ποσοστό που καταγράφεται στην Ελλάδα, 67% (το ίδιο και στη Ρουμανία), όχι μόνο απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 48%, αλλά είναι και το υψηλότερο.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων, είναι από τα πλέον φτωχά και αναποτελεσματικά στην Ευρώπη.

Δραματική κατάσταση και στις ΗΠΑ

Πηγαίνοντας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ανεργία βρίσκεται στο 10,2%, και κάθε εβδομάδα, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Επίσης, σε 25 εκατομμύρια ανέρχονται οι Αμερικανοί που έχασαν τη δουλειά τους στην κρίση.
Ακόμα συνολικά 28 εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες στο δρόμο, αν το κράτος πάψει να μεριμνά γι’ αυτούς και το μορατόριουμ στις εξώσεις αποσυρθεί οριστικά από όλες τις Πολιτείες. Το νούμερο είναι περίπου τριπλάσιο των 10 εκατ. Αμερικανών που έχασαν τα σπίτια τους μετά το κραχ στην αγορά στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ το 2008, που έφερε τα μνημόνια στη χώρα μας.

Μετριοπαθής εκτίμηση…

Οπότε η εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους να περιπέσουν στην ακραία φτώχεια σε διεθνές επίπεδο, πολύ περισσότερους από ότι υπολογιζόταν ως αυτό το στάδιο, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως μετριοπαθής αν δεν καταφέρουμε να φρενάρουμε την επέκταση της πανδημίας, της οποίας το δεύτερο κύμα φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως είπε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι 70 ως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και τόνισε ότι «ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί» εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει, διευκρίνισε. Προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έκανε λόγο για 60 εκατομμύρια.

Επιτακτική ανάγκη η απομείωση χρέους των φτωχώτερων χωρών

Αυτό καθιστά «επιτακτική» ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας πηγαίνοντας έτσι πιο μακριά από τις εκκλήσεις να παραταθεί το μορατόριο που κηρύχθηκε όσον αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες. «Οι τρωτότητες που συνδέονται με τα χρέη έχουν αυξηθεί και είναι επιτακτική ανάγκη (για τις χώρες-οφειλέτες) να δουν φως στην άκρη του τούνελ ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις», εξήγησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα κράτη μέλη της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της υφηλίου αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση να παραταθεί ως το 2021 αυτό το μορατόριο, το οποίο αφορά 76 χώρες. Τα κράτη της G20 αναμένεται να λάβουν αποφάσεις μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα διεξαχθεί η προσεχής σύνοδός τους.

Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει πως οι συγκεκριμένες χώρες, που αδυνατούν ήδη να προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας, επαρκή κοινωνική πρόνοια στους πολίτες τους, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Το ύψος της απομείωσης του χρέους θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση σε κάθε χώρα, σημείωσε. Ο θεσμός έχει εξαγγείλει τη χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου εκατό κράτη.

Το 2015, τη χρονιά κατά την οποία είχε γίνει η πιο πρόσφατη εκτίμηση που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Ο κόσμος ολισθαίνει  στην ακραία φτώχεια»

Όμως η ακραία φτώχεια –το να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα– δεν παύει να αυξάνεται αφότου άρχισε η πανδημία. Η επιδείνωση οφείλεται στον συνδυασμό της καταστροφής θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και στις δυσκολίες των αλυσίδων εφοδιασμού, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα.
«Όλα αυτά συμβάλλουν κόσμος να ολισθαίνει στην ακραία φτώχεια» όσο η κρίση διαρκεί, επισήμανε ο Μαλπάς.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...