Παρά την επιπλέον πρόσληψη ζάχαρης, τα ποντίκια δεν έγιναν παχύσαρκα και δεν εμφάνισαν σημαντικά συμπτώματα στο μεταβολισμό. Ωστόσο οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους ήταν εμφανείς.
Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μελέτης, καθηγητής βιολογίας Wayne Potts επεσήμανε τη σχέση των αποτελεσμάτων της με τους ανθρώπους. «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν στοιχεία ότι η επιπλέον ζάχαρη που καταναλώνεται σε ποσότητες που έως σήμερα θεωρούνταν ασφαλείς, έχει δραματικές συνέπειες στην υγεία των θηλαστικών». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος έχει μειώσει την πρόσληψη κατεργασμένης ζάχαρης και ενθάρρυνε την οικογένειά του να κάνει το ίδιο.
Σημειώνεται ότι η ζάχαρη αυτή δεν αφορά ποσότητες που βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά ή άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.