Μια πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού που σύντομα θα επιτρέψει στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα περιέγραψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. 
Μάλιστα, τόνισε ότι τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας στο άμεσο μέλλον δε θα είναι απαραίτητη. «Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας», είπε.
Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται όπως εξήγησε, εστιάζοντας στην αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Μιλώντας για την πλήρη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία αλλά κυρίως την άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για τους λόγους που ελήφθη αυτή η απόφαση: «Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες. Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60. Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν. Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι».

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό: «Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη . Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό». 

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...