Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχουν οι όροι για την επανάληψη του σεναρίου της πιστωτικής ασφυξίας του α’ εξαμήνου του 2015

«Κανείς δεν έχει πραγματικό συμφέρον για μία τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης», τονίζει σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα euro2day, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων του προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλάκις δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ και τονίζει ότι, «ο κ. Μητσοτάκης και οι καταστροφολόγοι για μία ακόμη φορά θα διαψευσθούν» και προσθέτει ότι «τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις εκλέγει ο λαός για 4 χρόνια και όχι οι δανειστές και τα παράκεντρα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, με αφορμή τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει πως σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της χώρας «όλα παραμένουν ανοικτά» και πως «ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Διάσκεψη της Γενεύη εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις για Συμφωνία».

Αναλυτικότερα, και απαντώντας σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και την άρνηση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απαντά:

«Η μηχανική της συμφωνίας με τους δανειστές είναι γνωστή και συγκροτείται από δύο αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες: Τα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν γνωρίζει κανείς τον ένα, μπορεί να υπολογίσει τον άλλο. Επίσης όμως είναι γνωστό ότι εδώ δεν πρόκειται για μια απλή μαθηματική εξίσωση αλλά και για ένα μεγάλο πολιτικό θέμα, που αφορά πρωτίστως την τεχνολογία του ίδιου του Μνημονίου αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ? ειδικά τη Γερμανία, η οποία όμως πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν επανεπιβεβαιωθεί με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Να μπει δηλαδή στη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να προκύψει και το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018.

Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία δεν μπορεί να θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια να αρνείται τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και από την άλλη να απαιτεί τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...