Τζανακόπουλος: Η ΝΔ βρίσκεται σε αντιπολιτευτικό αμόκ

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ βρίσκεται σε αντιπολιτευτικό αμόκ

Η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha” και άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, καταλογίζοντας της ότι βρίσκεται σε «αντιπολιτευτικό αμόκ», με αφορμή και την προσπάθεια της να δημιουργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, να δημιουργήσει την εικόνα αποσταθεροποίησης και κρίσης της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές προχθές είναι το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής της κυβέρνησης έως τον επόμενο Αύγουστο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική πρόσβαση της χώρας στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα. Σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», για να τονίσει ότι «αν δεν υπάρξει, που δεν θα υπάρξει, νέος δανεισμός από τον ΕSM, αυτό σημαίνει ότι η χώρα ανακτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κυριαρχία».

‘Αρα, υπογράμμισε, «η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα από πλευράς μας». Αντίθετα, είπε ότι ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Αντ. Σαμαρά το 2014 η έξοδος στις αγορές τότε, γιατί υποτίθετο ότι τότε ήμασταν σε μια πορεία εξόδου από την κρίση αλλά τα μεγέθη της οικονομίας δεν ήταν αυτά που είναι σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι η χώρα ήταν εκτός δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δεν υπήρχε καμία δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Είπε ότι η έξοδος τότε ήταν απλώς άντληση νέου χρήματος ενώ τώρα ήταν πράξη διαχείρισης του χρέους, και πως επίσης, οι επενδυτές που εμφανίστηκαν τώρα είναι στρατηγικοί, δεν κατακλείστηκε το βιβλίο των προσφορών από funds.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στην φορολογία για τους πολίτες ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις από το 2019 και μετά θα μπουν σε ισχύ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στην φορολογία εισοδήματος, θα μειωθεί το 1ο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%». Υποστήριξε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φορολογία, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι τόσο επιβαρυμένη όσο παρουσιάζεται από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης». Ως προς αυτό ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. στο 50-60% τους είναι στα ίδια επίπεδα ή και μειωμένα. «Δεν προσπαθώ να πω ότι η κατάσταση είναι η καλύτερη, βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες», τόνισε, επισημαίνοντας όμως πως είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αυτές οι δυσκολίες είναι κομμάτι του προγράμματος αυτού.

Υπογραμμίζοντας την εντελώς διαφορετική αντίληψη της κυβέρνησης από την προηγούμενη, εξήγησε ότι «δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτά τα ποσά που είναι αναγκαία για να πιάνονται οι στόχοι του προγράμματος να βρεθούν από αλλού, όπως λέει η ΝΔ, εκτός αν μπούμε σε μια λογική να κλείνουμε Νοσοκομεία και Σχολεία ή να προχωρήσουμε σε περικοπή και άλλων δαπανών, όπως ήταν η βασική στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ανά τα χρόνια οι δαπάνες έχουν περικοπεί σε τέτοιο βαθμό που δημιουργήθηκαν τεράστιες δυσκολίες στην λειτουργία τους κράτους και πως θα είχαμε την κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών.

Κληθείς να σχολιάσει την φράση του πρωθυπουργού ότι συναντά «χαρούμενα πρόσωπα», σημείωσε: «η τάση να παίρνουμε μια αποστροφή του λόγου και να την μετατρέπουμε σε διαρκή τίτλο δεν με βρίσκει σύμφωνο». Επισήμανε ότι η χώρα έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και προφανώς εμπεριέχει φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται και προστίθεται στις επιβαρύνσεις του παρελθόντος. Τόνισε ότι αυτή είναι η συνθήκη στην οποία η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει τον τρόπο που θα βγει η χώρα με τις λιγότερες δυνατές πληγές και ότι, συνεπώς, το να κάνει κριτική η ΝΔ, στη συνθήκη αυτή, «είναι λίγο σόλοικο από πλευράς της».

Σχετικά με τα capital controls είπε ότι έχουν χαλαρώσει αρκετές φορές και πως αυτή η διαδικασία χαλάρωσης θα συνεχίσει έως την οριστική άρση τους. Αν και δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν πούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει και η ολοκλήρωση της άρσης και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών. Υποστήριξε ότι πάντως «δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη επιρροή στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, έχουν μικρή επίπτωση».
Ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου τόνισε ότι «είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έχει να παρουσιάσει πραγματικά έργο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/294710-Tzanakopoylos-E-ND-brisketai-se-antipoliteytiko-amok ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...