Τζανακόπουλος: «Όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας

«ΟΧΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ»

«Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα δημοσιονομικά», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτή πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν σημαίνει βούληση για νέα μέτρα λιτότητας ούτε για υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά.

Ακόμα, για τη διαπραγμάτευση εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην βάζει εμπόδια και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος.

Επίσης, ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι  δεν μπορεί να επιβληθούν άλλα μέτρα λιτότητας, πράγμα που το λέει και το λέει και η ελληνική πλευρά να το πει».

Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΕΒ για τα εργασιακά τόνισε ότι η θέση του Συνδέσμου «είναι άλλη το πρωί άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις οφείλει να λέει ότι έχει πει στην κυβέρνηση και στους άλλους εταίρους», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για τον προϋπολογισμό σχολίασε ότι τα πλεονάσματα σε μία οικονομία όπως είναι η ελληνική είναι σημαντικά, ωστόσο, κάλεσε όσους ασκούν «ανέξοδη κριτική» να θυμηθούν τι προβλεπόταν σε προηγούμενες συμφωνίες.

Παραδέχτηκε ότι πράγματι προβλέπεται υπερφορολόγηση και ζήτησε από όσους ασκούν κριτική να καταθέσουν αντιπρόταση για το πώς θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά. «Και αν η αντιπρόταση προβλέπει μαζικές απολύσεις και οριζόντια περικοπή συντάξεων πρόκειται για καταστροφική πρόταση που δεν γίνεται αποδεκτή».

Για το Κυπριακό είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και μετά τις εξελίξεις «θα δούμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της συνάντησης είναι ανοιχτό».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, σχολίασε ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις και οι θέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι γνωστές.

Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι δεν είναι απομονωμένο από ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. «Είναι στενά συνδεδεμένο με β’ αξιολόγηση.

Ωστόσο δεν είναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα αφορά τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει». Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικές διαφορές, εκτίμησε, παίζουν πολύ σαφή ρόλο και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία  στον τρόπο αξιοποίησης του χώρου που θα προκύψει από μία μείωση χρέους».

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, τονίζοντας πως ήταν ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο της χώρας μας.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...