Την κρίση των Ιμίων προσπαθούν να αναβιώσουν οι Τούρκοι

Έστειλαν πυραυλάκατο και φουσκωτά με κομάντος στην ελληνική βραχονησίδα

Σκηνικό έντασης προσπαθούν να στήσουν οι προκλητικοί Τούρκοι στο Αιγαίο στέλνοντας χθες το πρωί στα Ίμια τουρκικά πολεμικά πλοία, μόλις δύο ημέρες πριν την 21η θλιβερή επέτειο από την κρίση του 1996.

Τουρκική πυραυλάκατος, που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλικαρνασσού, προσέγγισε τη βραχονησίδα των Ιμίων, παραβιάζοντας καταφανώς τα εθνικά μας χωρικά ύδατα. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας συνόδευαν δύο φουσκωτά ανορθόδοξου πολέμου γεμάτα πεζοναύτες.

Επικεφαλής σε αυτή την άγρια πρόκληση ήταν ο ίδιος ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Ένα μίλι πριν από τα Ίμια, η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που βρισκόταν στην περιοχή, κάλεσαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από τα ελληνικά νερά. Λίγα λεπτά αργότερα μετά η ένταση αποκλιμακώθηκε και οι τουρκικές δυνάμεις επέστρεψαν στην Αλικαρνασσό.

Η επέμβαση των ελληνικών αρχών υπήρξε έγκαιρη και αποτελεσματική.  Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης των τουρκικών πλοίων, που αποχώρησαν αμέσως.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην ανακοίνωση του με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» αναφέρει τα εξής:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας μετέδιδαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας το περιστατικό ως πρώτη είδηση και αναπαρήγαγαν διαρκώς το επίμαχο οπτικό υλικό, που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Μάλιστα, υποστήριζαν ότι ο αρχηγός του τουρκικού στρατού πέταξε και με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα ενώ δεν προκύπτει ούτε από τις εικόνες που προβλήθηκαν.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα επικίνδυνο σόου της Άγκυρας. Η όλη επιχείρηση καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες από την αρχή μέχρι το τέλος της, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας από το καθεστώς Ερντογάν.

Ο στρατηγός Ακάρ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο Τουρκικός Στρατός δρα «με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο» ενώ δεν δίστασε να πει πως

«θα αυξηθούν οι προσπάθειες για την αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας εναντίον των Εθνικών τους δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Αύριο συμπληρώνονται 21 χρόνια από την μεγάλη κρίση των Ιμίων, ενώ οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες έχουν άμεση σχέση και με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...