Τη μεγαλύτερη αύξηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σημείωσαν οι αγοραπωλησίες όπλων

Οι εισαγωγές και εξαγωγές των κυρίως οπλικών συστημάτων είναι στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ισχυρίζεται μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης στην Στοκχόλμη (SIRPI).

Οι μεταφορές κυρίως οπλικών συστημάτων – περιλαμβάνουν πυραύλους, μαχητικά αεροπλάνα, υποβρύχια και αντιαεροπορικά συστήματα- είναι στο υψηλότερο σημείο από το 1990 ως προς την χρηματική τους αξία, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews που επικαλείται το ινστιτούτο SIRPI.

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά η αύξηση οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η Κίνα αν και είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων, μείωσε τις εισροές τα τελευταία χρόνια καθώς έχει βελτιώσει τις εγχώριες κατασκευές όπλων.

Σαν αποτέλεσμα έχει γίνει περισσότερο εξαγωγέας, προμηθεύοντας όπλα σε Αλγερία, Πακιστάν και Μπακλαντές, μεταξύ άλλων.

Το παγκόσμιο μερίδιό της ωστόσο ωχριά σε σύγκριση με εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας που ανέρχεται στο 33% και 23% αντίστοιχα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κυρίως οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη την περίοδο 2012-2016, παρά το ότι οι εισροές της μειώθηκαν κατά 22% με την προηγούμενη 5ετη περίοδο.

Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει μια γενική τάση στην Ευρώπη. Εισαγωγές κυρίως οπλικών συστημάτων μειώθηκαν κατά 36% την ίδια περίοδο, μερικώς λόγω των οικονομικών πιέσεων όπως για παράδειγμα σε Ελλάδα και Ισπανία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/271676-Te-megalytere-ayxese-meta-ton-PSychro-Polemo-semeiosan-oi-agorapolesies-oplon ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...