Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, με επικεφαλής το δρα Ρον Γκρέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, συσχέτισαν το δείκτη νοημοσύνης 4.167 παιδιών με το αν και πόσο αλκοόλ έπιναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη τους.
Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντας το τελευταίο σε κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, (ένα με έξι ποτά την εβδομάδα) επιδρά στην εξυπνάδα του παιδιού.
Προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα, τη διατροφή της κ.α.
Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια (των παιδιών και των μητέρων τους) που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τέσσερις γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι αφορούν γονίδια που μεταβολίζουν το αλκοόλ, συσχετίζονται στενά με το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.
Κατά μέσο όρο, ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού ήταν περίπου δύο μονάδες (1,8) μικρότερος για κάθε μια γενετική μετάλλαξη που είχε. Αντίθετα, τα παιδιά των εγκύων που δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ, δεν εμφάνιζαν ανάλογη μείωση της νοημοσύνης στην ηλικία των οκτώ ετών.
Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος πέρα από κάθε αμφιβολία, οι βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνά τους δείχνει πως είναι η έκθεση στο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αυτή που ευθύνεται για την κατοπινή μείωση της νοημοσύνης των παιδιών.