Τι δείχνει έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο

Τι δείχνει έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο

Ένας κόσμος όλο και πιο επικίνδυνος για τους δημοσιογράφους . Ο συστηματικός προπηλακισμός δημοσιογράφων έχει οδηγήσει στο να εργάζονται οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης σε κλίμα φόβου. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο.

Μόνο το ένα τέταρτο των 180 χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν μια «καλή» ή «αρκετά καλή» κατάσταση για την ελευθερία του Τύπου.

Μεταξύ αυτών, οι σκανδιναβικές χώρες, βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της κατάταξης. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση παρουσίασε επιδείνωση όπως στην Ουγγαρία, η οποία έχασε 14 θέσεις, ενώ η Ρωσία και η Τουρκία είναι στις τελευταίες θέσεις. Στην 149η θέση είναι η Ρωσία, που κατηγορείται για αυξανόμενη πίεση κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης .Η Τουρκία παραμένει στην 157η θέση, λόγω των διώξεων που ασκεί κατά των μέσων ενημέρωσης.

«Η έκθεση θεωρεί την Τουρκία ως την νουμερο ενα χωρα στην φυλκιση δημοσιογραφων στον κόσμο. Τουλάχιστον 68 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Ακόμη και ο εκπρόσωπος στην Τουρκία των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης»,λέει η Κριστίνα Τζοβανόφσκιμέλος της οργάνωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν τρεις θέσεις και βρίσκονται στην 48η θέση. Σύμφωνα με την οργανωση RSF, «ποτέ άλλοτε οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν είχαν δεχθεί τόσες πολλές απειλές κατά της ζωής τους».

Το ίδιο σκηνικό στη Βραζιλία, στην 105η θέση. Σύμφωνα με την έκθεση, η εκλογή του Μπολσονάρο αύξησε την παραπληροφόρηση και το μίσος κατά των δημοσιογράφων.

Τελευταίες στην κατάταξη είναι χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Υεμένη αλλά και η Κίνα και οι δύο πιο κλειστές δικτατορίες στον κόσμο: η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν.

Ωστοσο ορισμένες χώρες κέρδισαν αρκετές δεκάδες θέσεις, λόγω των αλλαγών του καθεστώτος όπως η Μαλαισία, η Γκάμπια ή η Αιθιοπία.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/362059-Ti-deihnei-ekthesi-gia-tin-eleytheria-toy-Typoy-ston-kosmo-BINTEO ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...