Τι είναι η θωρακική χειρουργική;

Τι είναι η θωρακική χειρουργική;

Οποιαδήποτε επέμβαση στο στήθος σας (θώρακα) είναι θωρακική επέμβαση. Ενώ η καρδιά σας είναι το πιο γνωστό όργανο στο στήθος σας, η θωρακική χειρουργική περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση πνευμόνων και πολλά άλλα. Περιλαμβάνει επίσης χειρουργική επέμβαση:

 • Οισοφάγου (τροφικός σωλήνας).
 • Τραχείας (τραχεία).
 • Διαφράγματος.
 • Τοιχώματος του θώρακα (πλευρές, στήθος και οι μύες γύρω τους).
 • Μεσοθωρακίου (η περιοχή μεταξύ των πνευμόνων σας).

Ένας χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει θωρακική χειρουργική χρησιμοποιώντας μια ανοιχτή ή ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, υπάρχει μεγαλύτερη τομή. Με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν μικρότερες τομές και τοποθετούν μια βιντεοκάμερα στο στήθος σας. Με τη βιντεοκάμερα στο στήθος σας, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν μικρά, μακριά όργανα για να εκτελέσουν τη διαδικασία μέσω άλλων μικρών τομών. Μπορούν να κάνουν ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις με βιντεοκάμερες και όργανα χειρός.

Οι χειρουργοί μπορούν επίσης να κάνουν ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με τη βοήθεια ενός ρομπότ που κρατά τα όργανα και την κάμερα, αλλά ο χειρουργός εξακολουθεί να τα ελέγχει.

Ποια είναι η πιο συχνή θωρακική επέμβαση;

Το μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας (CABG) και η λοβεκτομή (αφαίρεση μέρους του πνεύμονα σας) είναι οι πιο συχνές θωρακικές επεμβάσεις. Η CABG είναι η πιο κοινή καρδιοχειρουργική στον κόσμο.

Τι συμβαίνει πριν από τη θωρακική επέμβαση;

Ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που κάνετε, μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος πριν από τη θωρακική επέμβαση.

 • Για καρδιακά προβλήματα, άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν απεικόνιση ή εξετάσεις που μετρούν τον καρδιακό σας ρυθμό και τη λειτουργία.
 • Για πνευμονικά προβλήματα, θα χρειαστείτε απεικόνιση και εξετάσεις που μετρούν πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας (πνευμονική λειτουργία). Ένας γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μία από τις διάφορες μεθόδους για τη λήψη δειγμάτων ιστού από τους πνεύμονές σας. Μπορεί να σας ζητήσουν να ανεβείτε πολλές σκάλες για να προβλέψετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Αφού εξετάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, ένας θωρακοχειρουργός μπορεί να προγραμματίσει την επέμβαση σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τους πνεύμονες. Οι πνεύμονές σας είναι δύο σπογγώδη όργανα στο στήθος σας που λαμβάνουν οξυγόνο όταν εισπνέετε και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέετε. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα άτομα που καπνίζουν έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αν και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με το χρονικό διάστημα και τον αριθμό των τσιγάρων που έχετε καπνίσει. Εάν κόψετε το κάπνισμα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του πνεύμονα.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα του στάδια. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζονται συνήθως όταν η ασθένεια είναι προχωρημένη. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Νέο βήχα που δεν υποχωρεί
 • Βήχα με αίμα, έστω και σε μικρή ποσότητα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνο στο στήθος
 • Βραχνάδα
 • Πόνο στα οστά
 • Πονοκέφαλο

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα καταστρέφοντας τα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες. Όταν εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου, ο οποίος είναι γεμάτος καρκινογόνες ουσίες, οι αλλαγές στον πνευμονικό ιστό αρχίζουν σχεδόν αμέσως. Στην αρχή το σώμα σας μπορεί να είναι σε θέση να επιδιορθώσει αυτή τη βλάβη. Αλλά με κάθε επαναλαμβανόμενη έκθεση, τα φυσιολογικά κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονές σας καταστρέφονται όλο και περισσότερο. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη αναγκάζει τα κύτταρα να ενεργούν ανώμαλα και τελικά μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια σοβαρή και συχνά καταστροφική ασθένεια που επηρεάζει τον οισοφάγο, τον ανθρώπινο σωλήνα που συνδέει το στόμα μας με το στομάχι. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, αλλά με την πρόληψη, την ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση, υπάρχει ελπίδα και τρόπος αντιμετώπισής του.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως δυσφαγία, ανακατεύθυνση των τροφίμων, αιμορραγία, απώλεια βάρους και αυξημένη αίσθηση καούρας. Αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικά και πρέπει να αξιολογηθούν από ιατρό.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου. Οι διαγνωστικές διαδικασίες περιλαμβάνουν εξετάσεις όπως η ενδοσκόπηση, η ακτινογραφία και υπολογιστική τομογραφία. Αφού καταστεί γνωστή η έκταση του καρκίνου, οι επιλογές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τη χειρουργική εξέλιξη, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου, καθώς και από την κατάσταση του ασθενούς.ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΕΛΛΟΣ | ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ | ΘΩΡΑΚΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...