Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης και αντικειμενικές

bb
Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης και αντικειμενικές
Τρία ξεχωριστά νομοσχέδια, ως το τέλος του έτους, φέρνει το φορολογικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ την Τετάρτη εγκαινιάστηκε ο διάλογος ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων της κυβέρνησης με σκοπό να καταλήξουν στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος.
Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την κατάργηση του ΚΒΣ (Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων) αλλά και σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ποινές για τις φορολογικές παραβάσεις. Η γενική κατεύθυνση θα είναι να υπάρξει σοβαρή, όπως χαρακτηρίζεται, μείωση των προστίμων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο θεωρούν ότι και δεν εισπράττονται αλλά και δεν συμμορφώνουν. Π.χ θεωρείται εξοντωτικό η πρώτη φορολογική παράβαση κάποιου για τον οποίον δεν στοιχειοθετείται πρόθεση φοροδιαφυγής να επισείει πρόστιμο 1150 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εξαιτίας της πίεσης του χρόνου, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την εξίσωση στον ΕΦΚ (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο κίνησης – θέρμανσης.

Η 1η προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ είναι να δοθεί το επίδομα θέρμανσης όχι στο τέλος της σεζόν αλλά σε 2 δόσεις, η 1η με την έναρξη της τον Οκτώβριο και η 2η περίπου στα μέσα Ιανουαρίου με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά.

Για την όσο πιο αντικειμενική κατανομή του, τα κριτήρια θα είναι πολλά και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αφορούν τη γεωγραφική ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου, το οικογενειακό εισόδημα αλλά και τον αριθμό των τέκνων.

Το 2ο στη σειρά νομοσχέδιο θα αφορά την φορολόγηση των ακινήτων με κεντρική ρύθμιση την ενοποίηση των φόρων που βαραίνουν το ακίνητο. Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επεκταθεί παντού προκειμένου να φορολογηθούν και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Οι πληροφορίες λένε όμως ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ένταξη των αγροτεμαχίων ενώ εξετάζεται η εξαίρεση από τη φορολόγηση της γης που ενοικιάζεται για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση.

Το ζήτημα της μείωσης των συντελεστών του νέου ενιαίου φόρου είναι ανοικτό, θεωρείται πάντως βέβαιη η διαφορετική αντιμετώπιση δομημένης και μη δομημένης επιφάνειας.

Το 3ο νομοσχέδιο αφορά στη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων και για το οποίο είναι πολλές και διαφορετικές οι σκέψεις.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι πρόθεση είναι ένα νέο σύστημα φορολόγησης με ορίζοντα πενταετίας και ριζική αναμόρφωση του συστήματος συλλογής αποδείξεων.

OIKONOMIA

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...