Τι σημαίνει ανάπτυξη 0,3% το 2016 για τον «μέσο» Έλληνα πολίτη;

Η μάχη της Ανάπτυξης κερδίζεται βήμα-βήμα

Στα 185 δις ευρώ ανέβηκε το ελληνικό ΑΕΠ, το 2016, αυξανόμενο κατά 0,3%, μόνο το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). Όμως τι σημαίνει αυτή η αύξηση, για τον μέσο Έλληνα πολίτη;  Η ελληνική Οικονομία, έχει περάσει μία οικονομική κόλαση από την ημέρα που μπήκε στα μνημόνια και για περίπου επτά χρόνια, δεχόταν απανωτά χτυπήματα, με ύφεση, αύξηση της ανεργίας και μείωση της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις, εντός της επταετίας, υπόσχονταν κάθε χρόνο, ότι ο επόμενος, θα είναι αυτός που θα φέρει την ανάπτυξη και την επιστροφή στην κανονικότητας. Μία υπόσχεση, που επί της ουσίας, παρέμεινε ανεκπλήρωτη. Μετά από μία έκλαμψη το 2014, το 2016, είναι η μόνη χρονιά που τα στοιχεία υποστηρίζουν την αναπτυξιακή τροχιά.

Η Ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, δεν είναι μόνη της. Ακολουθεί τις αυξήσεις 2,2% το τρίτο τρίμηνο, την μείωση 0,5% το δεύτερο τρίμηνο και την μείωση κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2016. Συνολικά το 2016, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%. Έσοδα από τον Τουρισμό, την αυξημένη φορολογία και μία αφύπνιση των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής Οικονομίας, έφεραν ένα διστακτικό θετικό πρόσημο για την αγορά.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η επιτυχία του 2016, θα μας φέρει, από μόνη της στο 2008, όταν το ΑΕΠ ήταν 249 δις ευρώ και η ελληνική Οικονομία σχεδόν 28% μεγαλύτερη! Όμως η επιστροφή, θα γίνει βήμα – βήμα. Η αύξηση του ΑΕΠ, στα χαρτιά, δεν θα βάλει λεφτά στην τσέπη, του μέσου Έλληνα, όμως δεν είναι και κάτι εντελώς θεωρητικό.  Ανταποκρίνεται στην ενεργοποίηση της παραγωγής, στην αύξηση των θέσεων εργασίας (έστω και μερικής απασχόλησης) και την τόνωση των εξαγωγών. Θα χρειαστεί η συνέχεια της προσπάθειας, για 4-5 χρόνια, πριν κάποιος μπορεί να κάνει λόγο, πορεία αποκατάστασης της Οικονομίας, στα πιο κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστεί σταθερότητα, οικονομική και πολιτική, δίχως ξαφνικά «ατυχήματα» στην ολοκλήρωση του μνημονίου ή πρόωρες εκλογές. Κάθε αρνητική εξέλιξη που φέρνει πίσω την αβεβαιότητα, είναι  εχθρός της Ανάπτυξης και συντηρεί την μιζέρια της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το 4ο τρίμηνο του 2016:

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία1, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο  τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,4%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,3%.

     

  • Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015.

     

  • Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 6/03/2017, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

     

  • Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων του 2016 έχει αναθεωρηθεί κυρίως λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...