Το απόγευμα η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Ά. Μέρκελ

Το απόγευμα η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Ά. Μέρκελ

Στις 6 απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Άγκελας Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.

Στις 18:10 η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Τι δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός

Ερωτώμενος την Τετάρτη, κατά τη συνέντεξή του στο «Open tv», για τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ και τις σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές.

“Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον”, ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ”.

Τόνισε ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως “κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη”. “Ήθελε καιρό να έρθει”, είπε, “και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα”.

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Χαρακτήρισε “ανοησία” αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. “Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα”, είπε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, δήλωσε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την συμφωνία για την διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

​​​​​​​Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στις 09:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Αργότερα η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές, θα έχει συνάντηση με έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Στις 14.00 θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία.

Η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/351124-To-apogeyma-e-synantese-toy-Al-Tsipra-me-ten-A-Merkel ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...