Η υποανάλυση βασίστηκε σε πειράματα γονιδίων σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά έμβρυα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη μητρική διατροφή, με συνέπεια τα γονίδιά τους να επηρεάζονται αρκετά από τη διατροφή της εγκύου. Έπειτα από 12 μέρες εγκυμοσύνης (περίπου το μισό της συνολικής εγκυμοσύνης του ποντικιού) παρατηρήθηκαν αλλαγές σε περίπου 2.000 γονίδια του εμβρύου, που σχετίζονταν με τη διατροφή της μητέρας. Ακόμη ένα εύρημα της μελέτης είναι ότι τα αγόρια και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό βαθμό κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Έτσι, για παράδειγμα, οι υιοί παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι και να παρουσιάσουν διαβήτη, όταν μεγαλώσουν, σε σχέση με τις κόρες της ίδιας μητέρας. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα για ποιο λόγο η διατροφή της εγκύου επηρεάζει εάν το παιδί της θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Είναι όμως σίγουροι ότι «όσο περισσότερο τρώει μια γυναίκα τόσο πιθανότερο είναι να γεννήσει αγόρι».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.