Το κρίσιμο EWG της 9ης Φεβρουαρίου και ο δρόμος της συμφωνίας!

Ο “λογαριασμός” των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, για την συμφωνία!

Τελευταία ευκαιρία συμφωνίας και επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων, των θεσμών, είναι η 9η Φεβρουαρίου και το κρίσιμο EuroWorking Group! Τότε, όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να έχουν βρει σημείο σύγκλησης και το πλαίσιο της συμφωνίας, ώστε να επιστρέψει η Τρόικα και να γίνει δυνατή η επισφράγιση της συμφωνίας στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.  Μέσα σε αυτό το κλίμα, ρόλο παίζει και η μετωπική Τράμπ – Ευρώπης, που αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το συμβούλιο, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 9 του μήνα, υπό τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ και επισήμως, στην ατζέντα προβλέπεται η προετοιμασία του  Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Είναι ίσως, η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συμβιβασμός και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της τελικής συμφωνίας, που θα πρέπει να περιλαμβάνει, τα μέτρα που έχει δεσμευθεί να λάβει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αλλά και μία λύση σχετικά με τα νέα μέτρα 4,5 δις ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ  για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Τα μέτρα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση

Μετά το Eurogroup της Πέμπτης, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έκαναν σαφές, ότι παράλληλα με την διαπραγμάτευση για τον ρόλο του ΔΝΤ, στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες και να υλοποιήσει τα μέτρα στα οποία έχει δεσμευτεί. Ανοικτά παραμένουν ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακό, αλλά δεν είναι μόνο αυτά… οι εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα εργασιακά, τα οποία περιλαμβάνουν, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, την ανταπεργία (lock-out), τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις,  τον κατώτατο μισθό και τις προϋποθέσεις για  προσφυγή σε διαιτησία. Την μάχη εδώ, δίνει κυρίως το υπουργείο Εργασίας, αλλά οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναμένεται να δώσουν το στίγμα για την επόμενη ημέρα και την επιστροφή στην Ανάπτυξη. Όπως τόνισαν κυβερνητικά στελέχη, δίχως νέες δουλειές δεν υπάρχει Ανάπτυξη.

Δεύτερα, στην λίστα, είναι τα θέματα Ανάπτυξης. Εδώ οι δανειστές περιμένουν συγκεκριμένες δράσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας, την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, το νοικοκύρεμα των κόκκινων δανείων με νέα νομοθεσία από το υπουργείο Δικαιοσύνης και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων. Πολλές δράσει έχουν ξεκινήσει, ενώ τα περισσότερα νομοθετήματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Δεν είναι τυχαίο, ότι από την κυβέρνηση, τονίζεται πως έχει ήδη γίνει το 95% της β’ αξιολόγησης.

Τέλος, στην λίστα με τα εκκρεμεί θέματα της αξιολόγησης, είναι το δημοσιονομικό κενό του 2018. Όχι, τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ (4,5 δις ευρώ) που αφορούν το δημοσιονομικό κενό που αντιμετωπίζει το Ταμείο τα επόμενα έτη. Το 2018, εντάσσεται στην συμφωνία του μνημονίου και η κυβέρνηση έχε στο συρτάρι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Οι δανειστές, περιμένουν να κατατεθεί, αλλά η κυβέρνηση, το έχει «παγώσει» σκόπιμα.

Αυτό γίνεται πρώτων γιατί ενώ το Μνημόνιο τελειώνει το 2018, το μεσοπρόθεσμο, φτάνει μέχρι το 2021. Αν το καταθέσει και περιλαμβάνει στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που σε επίσημο ελληνικό έγγραφο, αναγράφεται μία τέτοια δέσμευση. Την περίοδο 2018-2021 θα πρέπει να  περιγραφούν και άλλα μέτρα όπως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών και τα πρόσθετα μέτρα που θα «παράξουν» τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε σχετικά, ότι τώρα απομένει να ρυθμιστεί το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό. Συνυπολογίζεται, όπως είπε, η καλύτερη επίδοση του 2016 και δίδεται ελαστικότητα στα έτη επίτευξης πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ  ώστε να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες.

Τα μέτρα 4,5 δις ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ!

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Το ταμείο κρίνει ότι το πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και άρα σύμφωνα με το καταστατικό του ή δεν θα μπει στην χρηματοδότηση ή θα πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα.  Αν και το όριο της συμμετοχής του, θα είναι μικρό (5-6 δις ευρώ), η μη συμμετοχή του είναι απαγορευτική για χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που έλαβαν το «οκ» για το προηγούμενο πρόγραμμα, από τα κοινοβούλιά τους, με την υπόσχεση,  ότι θα υπάρχει και η εγγύηση της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν άλλαζε το πρόγραμμα. θα έπρεπε να περάσουν την αλλαγή, από τα κοινοβούλιά τους για έγκριση. Με το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη να είναι τεταμένο, αυτό θεωρείται σχεδόν αδύνατο, ενώ θα ήταν δύσκολο ακόμα και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, καθώς η αντιπολιτεύσεις, στην Ευρώπη, κερδίζουν έδαφος με την ρητορική ότι η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, πάει «χαμένη» και τα λεφτά, δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελληνική Οικονομία δεν έχει την δυνατότητα, να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, θα επιτευχθεί πλεόνασμα, μόνο 1,5%. Αυτή η διαφορά του 2%, αντιστοιχεί σε μέτρα 4,2 δις -4,5 δις ευρώ. Όμως, με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα να είναι εύθραυστο και το 2019 να είναι έτος εκλογών, το Ταμείο θέλει τα μέτρα να νομοθετηθούν από τώρα, ώστε να μην χρειαστεί νέος γύρος διαπραγμάτευσης, αφού έχει ήδη μπει στο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, στα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 5.000 ευρώ, η περικοπή των κύριων συντάξεων με απάλειψη της προσωπικής διαφοράς (μειώσεις έως και 40%), το κουτσούρεμα των μισθών στο Δημόσιο και αν αυτά δεν είναι αρκετά κατά την ενεργοποίησή του το 2019, τότε θα προστεθεί και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%. Όλα αυτά, είτε έχουν ήδη πέσει στην διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, είτε έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητα από τις διαρροές του Ταμείου.

Οι τρείς ευκαιρίες να προετοιμαστεί ησυμφωνία!

Η σύνοδος  της 31ης  Ιανουαρίου και τα ραντεβού της 3ης  και της 6ης  Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, η πρώτη συνάντηση, θα γίνει σε επίπεδο στελεχών του EWG και την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.  Στην ατζέντα είναι η έκθεση του άρθρου 4,  του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη.

Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της Μάλτας, στις 3 Φεβρουαρίου. Εκεί, τα θέματα είναι συγκεκριμένα, αλλά θεωρείται ότι τα καυτά ζητήματα όπως το Brexit και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην διαπραγμάτευση Ελλάδας και δανειστών, δεν γίνεται να απουσιάζουν από την συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Κρίσιμο ορόσημο, είναι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στις 6 Φεβρουαρίου. Εκεί θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις. Μία για την πορεία της οικονομίας, με αναφορά στα μέτρα και τα πλεονάσματα. Μέσα σε αυτή την Έκθεση εντάσσεται και η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που, όπως είναι ήδη γνωστό, θεωρείται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Τέλος θα παρουσιαστεί και απολογιστική έκθεση για το  2ο πρόγραμμα που έληξε το 2015.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...