Το «κόκκινα» δάνεια στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας

Εθνικά πλαίσια αφερεγγυότητας: μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Στην επίσημη ατζέντα δεν υπάρχει κάποια αναφορά για την Ελλάδα, δεδομένου ότι για την Ευρώπη το ελληνικό θέμα έχει κλείσει με την απόφαση του προηγούμενου συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, όπου αποφασίστηκε και η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,5 δις ευρώ. Όμως το πρώτο θέμα της ατζέντας έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού αφορά τα κόκκινα δάνεια και η ελληνική αγορά κατέχει τα 106 δις ευρώ, από τα 920 δις ευρώ, των συνολικών κόκκινων δανείων ολόκληρης της Ευρωζώνης!

Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τη συζήτηση της για τα πλαίσια αφερεγγυότητας στη ζώνη του ευρώ, με επίκεντρο τις εθνικές εποπτικές πρακτικές και τα νομικά πλαίσια που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η συζήτηση θα βασιστεί σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Τραπεζική Εποπτεία και σε ανασκόπηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα πλαίσια αφερεγγυότητας που φέρνουν αποτελέσματα, είναι απαραίτητα για την ταχεία και αποτελεσματική μείωση των υπερβολικών χρεών και για τη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να επεκτείνουν τις χορηγήσεις στην οικονομία (κυρίως νέα δάνεια σε ιδιώτες).

Η συζήτηση αποτελεί συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2016, όταν οι υπουργοί εξέτασαν την απόδοση των κρατών μελών της ευρωζώνης όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 

Τραπεζικός τομέας

Η Τραπεζική Εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Single Resolution Board (SRB)  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ.
 

Ιρλανδία: Πορεία της Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Οι υπουργοί Οικονομιών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 7ης αποστολής των θεσμών μετά το τέλος του προγράμματος  που πραγματοποίησε το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Δουβλίνο από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ενημερώσει σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με την Ιρλανδία βάσει του άρθρου τέσσερα (IV).

Η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν κλείσει ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (μνημόνιο). Σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχουν κίνδυνοι που ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η επιτήρηση σταματά όταν η χώρα έχει αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% του δανείου.
 

Η δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ

Το Eurogroup, θα συζητήσει για τη δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2018, με βάση σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα προγράμματα σταθερότητας των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Τα κράτη μέλη προετοιμάζουν τα προγράμματα αυτά κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου – της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.

Η συζήτηση θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προετοιμασίας για τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των 19 κρατών μελών για το 2018 και στη σύσταση του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ το 2018.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Συμβουλίου (EFB), Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της EFB που θα αναλύει τη γενική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Η EFB συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.
 

Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ)

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα στοιχεία που απαιτούνται για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης ιεράρχησης προτεραιοτήτων, της σειράς και της ομαδοποίησης. Η συζήτηση θα βασιστεί στο έγγραφο προβληματισμού που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό στις 31 Μαΐου του 2017.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291416-To-kokkina-daneia-sten-koryphe-tes-atzentas-toy-Eurogroup-tes-Deyteras ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...