Το Κ.Κ.Ε παίρνει θέση για τη συγχώνευση ΑΕΙ Πατρών-ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

KΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Για άλλη μια φορά η επιβεβαίωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας γίνεται με δυστυχώς τραγικές συνέπειες για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές και σπουδαστές σαν πελάτες. Γι’ αυτό και δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση.

Η αναδιάρθρωση αποτελεί κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη σύμφωνη ουσιαστικά γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βασικό κριτήριο των συγχωνεύσεων αποτελεί η συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ και ΟΟΣΑ, η μείωση του «κόστους» της εκπαίδευσης και η εμπορευματοποίησή της, η δημιουργία ακόμα στενότερων δεσμών μεταξύ των ιδρυμάτων και της νέας γνώσης που παράγουν με τις επιχειρήσεις με πολύμορφο τρόπο και όχι με κριτήριο το ακαδημαϊκό-ερευνητικό πεδίο, την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, την ανάπτυξη των επιστημών προς όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν πρόκειται για αναβάθμιση των ΤΕΙ, όπως προωθείται στους φοιτητές των ΤΕΙ, για να αποσπάσουν τη στήριξή τους και απόδειξη αυτού, αποτελεί το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ελλείψεις καθηγητών, απλήρωτοι διδάσκοντες που προσλαμβάνονται 1 μήνα πριν την εξεταστική, υποστελεχωμένα ιδρύματα που το διοικητικό προσωπικό αδυνατεί να λύσει ακόμα και τα πρακτικά ζητήματα.

Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με πιο έντονη την υποχρηματοδότηση και με δεδομένη την κατεύθυνση για υποβάθμιση της επιστημονικής γνώσης και την αντικατάστασή της από δεξιότητες στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Οι συγχωνεύσεις και οι «αναδιαρθρώσεις» στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα έχουν δραματικές συνέπειες: Πανεπιστήμια, σχολές και τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων που θα προετοιμάζει το έδαφος για ουσιαστική κατάργηση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Παλεύουμε για δημιουργία ερευνητικών ινστιτούτων, για την αναβάθμιση της έρευνας στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες με κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές-ερευνητικές ανάγκες και οι υπηρεσίες. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.
  • Ενιαία προγράμματα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού. Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενάντια στη διάσπαση του επιστημονικού δυναμικού,
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα με το πτυχίο.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά.
  • Κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε το λαό της πόλης μας να καταδικάσει τα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που είναι ενάντια στα συμφέροντά του. Στις 26 Μάη ενισχύουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρειες και Δήμους.

ΚΟΒ Ναυπάκτου του ΚΚΕ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...