Το μπουζούκι και τα… δίκαια αιτήματα του

Το  μπουζούκι και τα... δίκαια αιτήματα του
Το μπουζούκι, το αγαπημένο όργανο του ελληνικού μουσικού τοπίου, διεκδικεί το δικαίωμά του για την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου, μέσα από τη διημερίδα με θέμα «Το μπουζούκι και η συμβολή του στο λαϊκό τραγούδι», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ενώ θα κλείσει με συναυλία από το μουσικό σύνολο μπουζουκιών «Οι επόμενοι». Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, κατασκευαστές λαϊκών οργάνων, αλλά και παλιοί και νέοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεχωριστό καλλιτεχνικό και θεωρητικό γεγονός, ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

Η διημερίδα θα πλαισιωθεί με έκθεση ντοκουμέντων και προβολές, σε συνδυασμό με έκθεση οργάνων που ανήκαν στους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές της λαϊκής μουσικής: Μάρκο Βαμβακάρη, Γιώργο Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη, Γιώργο Ζαμπέτα, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Θόδωρο Πολυκανδριώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιάννη Τατασόπουλο, Γιάννη Σταματίου – Σπόρο και Δημήτρη Στεργίου – Μπέμπη. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, τον τζουρά του Γιώργου Μουφλουζέλη και το πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη.

Μετά τη διημερίδα θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα δραστηριότητες, οι οποίες θα φωτίσουν διάφορες πτυχές της γέννησης, πορείας και εξέλιξης του μπουζουκιού, ενός οργάνου που οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαιότητα.

Μετά από άκαρπες προσπάθειες

Αφορμή για τη διημερίδα υπήρξε η πρωτοβουλία του σολίστα Θανάση Πολυκανδριώτη για την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης οργάνου για το μπουζούκι. Μετά από εκατοντάδες άκαρπες επιστολές και συναντήσεις με υπουργούς και γενικούς γραμματείς πολιτισμού και παιδείας, δεκάδες καλλιτέχνες του μπουζουκιού, των παραδοσιακών οργάνων, του ελληνικού τραγουδιού και της δημόσιας ζωής συνυπογράφουν ένα συλλογικό κείμενο, με το οποίο υποστηρίζεται αυτό το αίτημα.

Οι ομιλητές

Βασικοί ομιλητές της διημερίδας είναι οι: Θωμάς Αποστολόπουλος (Eπίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), Παναγιώτης Κουνάδης (ερευνητής – συγγραφέας), Γιώργος Τσάμπρας (δημοσιογράφος), Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος – εκδότης του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι»), Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος), Αλέξανδρος Ασωνίτης (συγγραφέας), Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – μουσικολόγος) και Κώστας Μπαλαχούτης (δημοσιογράφος).

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ.:  210 3418579. Ημέρες και ώρες διημερίδας: Κυριακή 14 Οκτωβρίου: 12:00 – 19:00, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου: 16:00 – 20:00, συναυλία: 20:30. Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσεων στα ταμεία και στο τηλέφωνο του ιδρύματος (Δευτ. – Παρ.: 11:00 – 14:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...