Το Παρίσι θέλει τα χαρτοφυλάκια του Εμπορίου ή του Κλίματος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Γαλλία θα ήθελε να αναλάβει στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα χαρτοφυλάκια που αντιστοιχούν στις προτεραιότητες που έχει θέσει η γαλλική κυβέρνηση, δηλαδή του Εμπορίου ή του Κλίματος, όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές στο Παρίσι.

Κάθε χώρα μέλος προτείνει ένα πρόσωπο που θα ενταχθεί στην ομάδα των Επιτρόπων, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την εκλεγμένη πρόεδρο της Κομισιόν. Ευθύνη της ντερ Λάιεν είναι να κατανείμει στη συνέχεια τις αρμοδιότητες, σε συνεννόηση με τις χώρες μέλη.

“Τις επόμενες ημέρες θα γίνει αυτή η συζήτηση, τόσο για το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί ο καθένας όσο και για τον πολιτικό προσανατολισμό και για τα πρόσωπα. Θέλουμε (οι αρμοδιότητες του Γάλλου Επιτρόπου) να αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες πολιτικές προτεραιότητές μας: δύο θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θέσεις: είτε μια ισχυρή οικονομική θέση –για παράδειγμα, αλλά όχι κατ’ ανάγκην, το Εμπόριο– ή κάποια άλλη που θα σχετίζεται με το κλίμα”, εξήγησαν οι πηγές αυτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Ιουλίου είχε αναφέρει ως πιθανή Επίτροπο αρμόδια για το κλίμα την Δανέζα Μαγκρέτε Βεστάγκερ.

Η φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου και θα πρέπει μέχρι τότε να συγκροτήσει τη νέα Επιτροπή, η οποία, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα είναι πλέον 27μελής.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...