Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού: Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και τα προφίλ των “νέων”

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού: Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και τα προφίλ των “νέων”

Περιορισμένης έκτασης και με εμφανές άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, λόγω της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα των δύο πρώην βουλευτών και υφυπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης Φοίβος Κλαυδιανός το κυβερνητικό σχήμα ήταν «χτύπημα» στον πυρήνα της συγκεκριμένης τάσης του ΚΙΝΑΛ.

Υπήρχε δηλαδή μια ειδική στόχευση που ήταν το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και αυτό έχει τη σημασία του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μάλιστα, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και με τον Χάρη Παμπούκη, επίσης πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Για τον Άγγελο Τόλκα, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Όπως ανέφερε ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο κ. Τόλκας ήταν επικεφαλής της επιτροπής που επέλεγε τις υποψηφιότητες του ΚΙΝΑΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υποστήριζε τις συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βάσης στις τοπικές κοινωνίας και το ρεπορτάζ λέει πως ήρθε σε σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για αυτή την επιλογή του. Ακολούθησε η απομάκρυνσή του και στη συνέχεια η προσχώρηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τελικά αποφασίστηκε να μην μετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα (όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης) που τα σενάρια τα ήθελαν να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης δόθηκε έμφαση στο να μην υπονοηθεί τίποτα περί «συναλλαγής» για ανθρώπους τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα και που είχαν ξεκάθαρα πάρει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και κείμενα στήριξης που ετοιμάζονται.

Αναφορικά με τον Σωτήρη Βαλντέν, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται πως τελικά μέτρησε το γεγονός ότι έπρεπε να ικανοποιηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έγινε η επιλογή της Σίας Αναγνωστοπούλου που στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής χαίρει της εκτίμησης και των «53» και της μετριοπαθούς κίνησης των προεδρικών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, από τον ανασχηματισμό προκύπτει πως έμφαση δόθηκε εκ νέου σε πρόσωπα της γενιάς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η επιλογή της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου για τη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας –Θράκης. Ήταν διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Τζανακόπουλου, ήταν παλιό στέλεχος της νεολαίας του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τη Θεσσαλονίκη. Από τη νεολαία προέρχεται και ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρεβέζης και νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος παίρνει η θέση του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Νάσου Ηλιόπουλου.

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο ανασχηματισμός στο Υπουργικό Σχήμα, με βασική αλλαγή, την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, αφού, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για το Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το Δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τα νέα πρόσωπα:

Μπορεί οι αλλαγές στην κυβέρνηση να είναι λίγες ωστόσο έκπληξη αποτελούν τα τέσσερα νέα πρόσωπα από τα έξι που μπήκαν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.

Πέρα δηλαδή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εξωτερικών, την «ολική επαναφορά» της Σίας Αναγνωστοπούλου στην κυβέρνηση, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Άγγελος Τόλκας, σηματοδοτούν το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς στην κεντροαριστερά.

Να σημειώσουμε ότι και τα δυο αυτά στελέχη είχαν αξιώματα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου ενώ ο Θάνος Μωραΐτης το 2015 είχε ακολουθήσει την Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε υπουργό Εξωτερικών.

Η Σία Αναγνωστοπούλου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα ενώ είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι ενώ εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραϊτης που μπήκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως νέος υφυπουργός Μεταφορών.

Ο Θάνος Μωραϊτης γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση αλλά ασχολήθηκε με τη διαφήμιση ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών του χώρου, ενώ διατηρούσε και δική του διαφημιστική επιχείρηση.

Το 1994 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Το 2000 εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2002 ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 (1ος σε σταυρούς) και 2009.

Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Γρανιτσιώτη, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας. Ο 40χρονος νομικός Άγγελος Τόλκας γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας, έχει εκλεγεί βουλευτής από το 2009 έως το 2012 και διετέλεσε υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Έχει στο ενεργητικό του εμπειρία διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει συμμετάσχει σε διεθνή fora και διεθνείς κυβερνητικές συναντήσεις.

Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Βέροια και την Αθήνα και επιπλέον έχει αναπτύξει επαγγελματικές συνεργασίες στους τομείς εξωστρέφειας και ποιότητας των επιχειρήσεων αλλά και στην πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.

Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας αναλαμβάνει ως υφυπουργός Εργασίας, όπως ανακοινώθηκε στον «μίνι» ανασχηματισμό.

Ο Κώστας Μπάρκας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1981, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος δημοσιογράφος του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας ενώ σπούδασε και αποφοίτησε από την Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου.

Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και του Σεπτέμβρη του 2015. Υπήρξε υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες. Είναι Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) αντικαθιστώντας την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία κατεβαίνει υποψήφια δήμαρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Από το 2004 ως και το 2007 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2007 ως το 2010 εργάστηκε ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση.

Από το 2010 έως το 2015 εργάστηκε ως συνεργάτιδα του Αντιπροέδρου της Βουλής, Α. Κουράκη, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έως και σήμερα ήταν Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/354467-To-paraskenio-toy-anaschematismoy-To-anoigma-sten-Kentroaristera-kai-ta-prophil-ton-neon ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...