Με τη μορφή προ ημερήσιας διάταξης κατόπιν πρότασης του Ανδρέα Κοτσανά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το μείζον θέμα του προσφυγικού,αφού μέσα από το δελτίο κετρικού τηλεοπτικού καναλιού την περασμένη εβδομάδα έβαλε και τη Ναυπακτία στο κάδρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για διασπορά μεταναστών σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Κοτσανάς-ως εισηγητής του θέματος-αναφερόμενος στο θέμα μίλησε για προσχηματική στάση του δημάρχου δείχνοντας ανετοιμότητα για το θέμα.Θα έπρεπε μετά το δημοσίευμα του κεντρικού καναλιού,ο δήμαρχος να προκαλέσει συζήτηση για το θέμα.Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μυστικότητα του Περιφερειάρχη κ.Φαρμάκη για τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τον κ.Χρυσοχοίδη.Είναι μια μυστικότητα που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα.Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράσεις.Ένα πλαίσιο ώστε αν μας το επιβάλλουν,θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα άτομα θα μεταφερθούν,πόσοι θα αναλογούν σε κάθε νομό και δήμο,για πόσο διάστημα,όπως επίσης και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το φύλλο και την ηλικία των ανθρώπων.Υπάρχουν χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες όπως το κτίριο του ΖΙS στο Αντίρριο ή το Ξύκειο.Είμαστε εκτεθειμένοι με τις υπόγειες διαδρομές.Είναι πολύ πιθανό ο δήμος να λάβει αντισταθμιστικά.Οφείλετε-αναφερόμενος στον κ. δήμαρχο-να κάνετε συναντήσεις με του ξενοδόχους της περιοχής.Θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν όλοι οι χώροι και να αποδομηθούν.Σε αντίθεση με άλλους δήμους,δεν κάνουμε τίποτα.απλά,παρακολουθούμε.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο από την πολιτεία και την περιφέρεια για το τι μας αναλογεί,να συνταχθεί ψήφισμα και να αποσταλλεί σε βουλευτές,περιφέρεια,πολιτεία,να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να συναντηθεί με τον κ.Χρυσοχοίδη.

Ο κ. Λουκόπουλος ανέφερε ότι και επί των ημερών του ως δήμαρχος του είχε ζητηθεί λίστα με κτίρια του δημοσίου που θα μπορούσαν να αποδωθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα πάρουμε πρόσφυγες.

Ο κ. Μπουλές ανέφερε ότι είναι λάθος το δημοτικό συμβούλιο α συζητά θέματα που βγαίνουν στα κανάλια.Κανένας δήμος δε συμφωνεί να στοιβάζονται άνθρωποι και θα πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή των δήμων.

Ο κ. Γούλας δήλωσε ότι δεν θα πρέπει βα στοιβαχτούν άνθρωποι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.Θα πρέπει όμως ως δήμος να πάρουμε ότι μας αναλογεί,χωρίς προχειρότητα.

Ο κ. Νταουσάνης,ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος αριθμός συγκέντρωσης προσφύγων σε ένα συγκεκριμένο σημείο,ενώ θα πρέπει να δεχτούμε περιπτώσεις που δεν θα βλάψουν την τοπική κοινωνία αναφέροντας συγκεκριμένα τα γυναικόπαιδα.

Ο κ. Τσέλιος πρότεινε να είμαστε σε εγρήγορση και να δεσμευτεί ο δήμαρχος για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Καραδήμας διερωτήθηκε αν το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παραχωρήσει το ακίνητο των εργοταξιακών για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας hot spot.Η απάντηση από τον δήμαρχο ήταν αρνητική.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ασημακόπουλος της παράταξης Κοτσανά,ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί για τα τέλη Νοέμβρη τη διοχέτευση 20.000 προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.Θα έπρεπε ν έχουν γίνει σχετικές ενέργειες όπως η σύγκληση τοπικού συμβουλίου.Το Αντίρριο δεν ενδείκνυται για φιλοξενία προσφύγων.Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ασημακόπουλος της παράταξης Γούλα ανέφερε ότι αν δεν υπάρξουν προσεκτικοί χειρισμοί στο ζήτημα ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακραία ρατσιστικά στοιχεία.Θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και φυσικά να μην υπάρξει υπερσυγκεντρωτισμός σε ένα ακίνητο που ξεπερνά την αναλογικότητα της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας διατύπωσε την άποψη ότι πιάνουμε τις υποθέσεις,από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.Κανείς δεν έχει έρθει να δει ή να ελέγξει τίποτα.Συζήτηση επί υποθέσεων μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.Έχουμε προσωπικές επαφές και διερευνούμε τις προθέσεις συμπλήρωσε.Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό,ούτε δεδομένο δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά.Ότι συμβεί θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια του ανθρωπισμού και πάντα κάτω από κατάλληλες συνθήκες.

Δευτερολογώντας ο κ. Κοτσανάς διατύπωσε την πρόταση να υπάρξει συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής και ψήφισμα που θα αποσταλλεί προς αποδέκτες,αλλά και αυστηρό έγγραφο προς ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μην παραδόσει το ακίνητο των εργοταξιακών για δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ.Τσέλιος πρότεινε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όταν αυτο απαιτηθεί,ενώ ο κ. Γούλας πρότεινε τη δημιουργία ψηφίσματος,αλλά και διάθεση από μεριάς δήμου να βάλει “πλάτη” στο μέτρο που του αναλογεί με βάση την αναλογικότητα και πάντα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ο δήμαρχος πρότεινε συνδυαστική πρόταση ανάμεσα σε αυτή του κ. Τσέλιου και του κ. Γούλα,αλλά λόγω της δέσμευση του νωρίτερα ότι σε οποιαδήποτε εξέλιξη θα συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όταν αυτό απαιτηθεί.

Ετσι προέκυψαν οι δύο προτάσεις Κοτσανά και Γούλα με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να τάσσονται πλειοψηφικά υπάρ της πρότασης του κ. Γούλα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...