Το στοίχημα της Τουριστικής ανάπτυξης για τη Ναυπακτία

Γράφει ο Σπύρος Γουρζής, Οικονομολόγος – Λογιστής

Μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας (Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος)

Η τουριστική ανάπτυξη για τη χώρα, ιδιαίτερα δε για δήμους της περιφέρειας που δεν διαθέτουν τα παραγωγικά πλεονεκτήματα των μεγάλων πόλεων, αποτελεί πρακτικά μονόδρομο. Ο τουρισμός δεν είναι ένας αυτόνομος τομέας της οικονομίας˙ αξιοποιεί και ενισχύει τομείς σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από την αγροδιατροφή και την εστίαση μέχρι τη δόμηση και τις υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εν πολλοίς διαχείριση της πανδημίας του covid-19 ανέστρεψε τη διετή ύφεση του 2020-2021 στον τουρισμό, ήδη από την περσινή χρονιά. Το σύνολο των περιοχών της χώρας επέστρεψαν σε αριθμούς οικονομικής δραστηριότητας κοντά σ’ αυτούς του 2019 που αποτέλεσε την χρονιά ορόσημο για τον αριθμό τουριστών που υποδέχθηκε η χώρα.

Το ίδιο συνέβη και στη Ναυπακτία όπου η πληρότητα σε ξενοδοχειακές κλίνες αλλά και αυτές τις βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτασαν ή και οριακά ξεπέρασαν το 70%.  Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί στη Ναυπακτία το διάστημα 2017-2023.

Πηγή: AirDNA, Απρίλιος 2023

Η δυναμική που αναπτύσσεται, για να έχει διάρκεια και να είναι βιώσιμη οφείλει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης η οποία αφενός θα τοποθετήσει τη Ναυπακτία στην αντίληψη των δυνητικών της εγχώριων και αλλοδαπών επισκεπτών, αφετέρου θα αξιοποιήσει το σύνολο των εργαλείων ανάπτυξης που της προσφέρονται.

Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος 4875/2021 στους Δήμους της χώρας να αναγνωριστούν θεσμικά από το Υπουργείο Τουρισμού ως Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΠΤΠΟΔ). Είναι ένας νόμος που αφορά  συνεργασίες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το κράτος για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών δράσεων. Λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, το φυσικό περιβάλλον, τις ειδικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν αλλά και στις υποδομές  όπως είναι το οδικό δίκτυο, λιμενικές εγκαταστάσεις και ευρύτερα ότι χρειάζεται ένας τόπος να δεχθεί επισκέπτες. Το εγχείρημα αυτό προϋποθέτει τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου αιτήματος χαρακτηρισμού από την πλευρά του Δήμου προς το Υπουργείο Τουρισμού που θα τεκμηριώνει την ικανοποίηση των κριτηρίων που θέτει ο νόμος και θα αποτυπώνει την στρατηγική της τουριστικής ανάπτυξής της στα επόμενα χρόνια.

Τα οφέλη που θα έχει η περιοχή μας από τη θετική έκβαση ενός τέτοιου αιτήματος είναι πολύ σημαντικά:

  • Πρόσβαση σε εξειδικευμένα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την τουριστική ανάπτυξη.
  • Η αναγνωρισιμότητα που θα λάβει η περιοχή από τη στιγμή που θα αποκτήσει επίσημα και θεσμικά το status του Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού και η δυνατότητα αξιοποίησής του ως εργαλείο marketing.
  • Πρόσβαση σε μία εξειδικευμένη, οργανωμένη, συστηματική και επιστημονική τεχνική υποστήριξη από τον  Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού που θα υποδείξει, σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.
  • Πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως στοιχεία τουριστικής κίνησης του προορισμού, εξειδικευμένες μελέτες, κτλ.
  • Δυνατότητα δικτύωσης με άλλους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς, δυνατότητα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν πρότυπους τουριστικούς προορισμούς.

Το ευνοϊκό περιβάλλον που δείχνει να δημιουργείται για τον τουρισμό της χώρας, παρά τις διεθνείς αντιξοότητες από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το αυξανόμενο κόστος ζωής, αποτελεί μια ευκαιρία που για τη Ναυπακτία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κανένας τομέας της οικονομίας δεν μοιράζει τα έσοδά του σε τόσες επαγγελματικές ομάδες όσο ο τουρισμός (διαμονή, εστίαση, εμπόριο, κατασκευές, υπηρεσίες, κτλ.) και καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα δεν συμμετέχει στην ανάδειξη μιας περιοχής όπως ο τουρισμός που λειτουργεί ως μοχλός βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιοχής συνολικά.

Η ευκαιρία της τουριστικής ανάπτυξης είναι τώρα!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...