Το σφίξιμο της γροθιάς βοηθά τη μνήμη;

Το σφίξιμο της γροθιάς βοηθά τη μνήμη;
Η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί απλώς με το σφίξιμο της γροθιάς, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Το σφίξιμο της δεξιάς παλάμης για 90 δευτερόλεπτα βοηθά στη δημιουργία μνήμης, ενώ η ίδια κίνηση στο αριστερό βελτιώνει την ανάκληση, δηλώνουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.

Σε πείραμα, 50 ενήλικες είχαν καλύτερη επίδοση στην ανάκληση λέξεων από μεγάλο κατάλογο όταν έκαναν αυτές τις κινήσεις.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σφίξιμο της γροθιάς ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαδικασία μνήμης.

Η Ruth Propper, του Montclair State University, στο New Jersey, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι απλές κινήσεις του σώματος μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη αλλάζοντας προσωρινά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Το σφίξιμο της δεξιάς παλάμης αμέσως πριν την εκμάθηση πληροφορίας και του αριστερού αμέσως πριν την ανάκληση θα μπορούσε να είναι βοηθητικό για τη βελτίωση της μνήμης, δήλωσε.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το σφίξιμο της δεξιάς παλάμης ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το σφίξιμο του αριστερού ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο.

Αυτό συνδέεται με συναισθήματα-για παράδειγμα το δεξί σφίξιμο γροθιάς με ευτυχία ή θυμό και το αριστερό με λύπη ή άγχος.

Η διαδικασία μνήμης εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί τις 2 πλευρές του εγκεφάλου-η αριστερή για την κωδικοποίηση αναμνήσεων και η δεξιά για την ανάκλησή τους.

Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε περισσότερους συμμετέχοντες.

Ο καθηγητής Neil Burgess, του University College London Institute of Cognitive Neuroscience, δήλωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για να σιγουρευτούμε για συγκεκριμένη επίδραση στη μνήμη.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...