Το όραμά μας: Χωροταξία και Πολεοδομία Διάλογος με την κοινωνία, Συνεργασία με όλους

Τα Πολεοδομικά θέματα στο δήμο μας συνδυασμένα με το οικιστικό που ταλαιπωρεί την πόλη για δεκαετίες είναι εξαιρετικά  δύσκολα και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η επίλυσή τους έχει αποδειχθεί ότι  δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια δημοτική περίοδο. Απαιτείται μακροχρόνια προσπάθεια η οποία πρέπει να στηρίζεται σε κοινά αποδεκτό σχεδιασμό. Η παράταξή μας θα πρωτοστατήσει, ώστε μετά από εκτενή διάλογο να καταλήξουμε σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιείται τμηματικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Με αυτό ως δεδομένο και με συνέπεια και όραμα για τη “Ναυπακτία του αύριο” η παράταξή μας συνεχίζει να καταθέτει τις προτάσεις της για τα μεγάλα θέματα της πόλης και του δήμου μας.

Χωροταξία και Πολεοδομία

Η Χωροταξική οργάνωση, η Πολεοδομία μαζί με το οικιστικό της πόλης βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής μας από την πρώτη στιγμή της δημοτικής μας αρχής το 2011.

  • Συγκροτήσαμε την Πολεοδομία του δήμου Ναυπακτίας ενοποιώντας την Πολεοδομία Ναυπάκτου που είχε καταργηθεί με μεταφορά της στη Νομαρχία Αιτ/νίας με την πολεοδομία της Νομαρχίας που λειτουργούσε για την εκτός Ναυπάκτου περιοχή.
  • Δημιουργήσαμε στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας ξεχωριστό τμήμα για το Σχέδιο Πόλης και την Πολεοδομία. Οργανώσαμε το αρχείο της Πολεοδομίας του Δήμου το οποίο ήταν  διάσπαρτο.
  • Στο πλαίσιο του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό της Χώρας» προωθήσαμε τη χωροθέτηση της Μαρίνας στο Γρίμποβο μεταξύ 59 που προβλέπονται σε ολόκληρη τη χώρα (ΦΕΚ 3155 Β 2013)
  • Συνεργαστήκαμε στενά με τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο της μελέτης για την «Αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης – ΠΠΧΣΑΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος» προωθώντας όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ανάπτυξη του δήμου μας.
  • Δεσμεύσαμε πιστώσεις για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  Δ.Ε. Ναυπάκτου και προωθήσαμε την «Κίνηση της Διαδικασίας» (ΦΕΚ 50 ΑΑΠ 2012).

Δαπανήσαμε 1.000.000 Ευρώ για την εξόφληση πολεοδομικών μελετών που αφορούσαν :

  • τη μελέτη Κτηματογράφησης των δυτικών (Παλαιοπαναγιά) και ανατολικών επεκτάσεων του Νέου Γ.Π.Σ. Δ.Ε. Ναυπάκτου
  • το Διαγωνισμό Μελέτης για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων Βαρειά, Σκα & Λαγκαδούλα του Δήμου Ναυπακτίας»

Συνεχίζουμε το Όραμά μας

Οι προτάσεις μας για την Χωροταξία και την Πολεοδομία

Στο πλαίσιο του επικείμενου νέου Περιφερειακού Πλαισίου το πολεοδομικό συγκρότημα της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται στην ιεράρχηση της Περιφέρειας όπως επίσης αναβαθμίζεται και  η Ναυπακτία  ως πόλος εναλλακτικού τουρισμού.

ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (Γ.Π.Σ.) Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Νέου ΓΠΣ Ναυπάκτου έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της πόλης και του δήμου μας. Απαιτείται αυστηρό χρονοδιάγραμμα και πιστή εφαρμογή όλων των προβλέψεών του.

Στο πλαίσιο του Νέου ΓΠΣ Δ.Ε. Ναυπάκτου προτείνουμε ως προτεραιότητα:

  • τη διαμόρφωση νέου κυκλοφοριακού μοντέλου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ναυπάκτου.
  • τη χωροθέτηση Νέου Διοικητηρίου το οποίο θα εξυπηρετεί  σύγχρονες κοινωνικές  ανάγκες.
  • τη χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ) για τη συγκέντρωση και οργάνωση αναπτυξιακών και όχι  μόνο δραστηριοτήτων.
  • την επαναχωροθέτηση μονάδων Σχολικής & Εκπαιδευτικής Στέγης
  • την αξιοποίηση και χωροθέτηση χρήσεων για τα Δημόσια Κτήματα εντός της Δ.Ε.
  • τη διαμόρφωση Ζωνών Προστασίας & Οικιστικού Ελέγχου στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής

Παράλληλα κρίνουμε αναγκαία:

  • την αναθεώρηση και ολοκλήρωση Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δ.Ε Αντιρρίου.
  • την προώθηση ενεργειών για την εκπόνηση Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) /Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (Τ.Χ.Σ) Δ.Ε Χάλκειας
  • τη συμπλήρωση της μελέτης για το τουριστικό καταφύγιο στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού (Master Plan) της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ναυπάκτου.
  • την εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου (Master Plan) για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Αντιρρίου και Πορθμείου Ρίου- Αντιρρίου.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ

Ως δημοτική αρχή το 2012 επεξεργαστήκαμε, βελτιώσαμε και προωθήσαμε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον «Επανακαθορισμό των όρων και περιορισμών δομήσεως και χρήσεων γης στο Παραδοσιακό τμήμα της πόλης της Ναυπάκτου» Με το εν λόγω σχέδιο ΠΔ που βρίσκεται στο εθνικό τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ, αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης από 0,5 σε 1,2 και τα κτίρια θα είναι τριώροφα με 11μέτρα ύψος, χωρίς τη στέγη. Λύθηκε το θέμα της αρτότητας των οικοπέδων και πετύχαμε τη χωροθέτηση οργανωμένων γηπέδων ή κτιρίων στάθμευσης στην πόλη.

Δίπλα σε αυτό το πρώτο βήμα για την επίλυση των χρόνιων πολεοδομικών ζητημάτων προωθήσαμε την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με την Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Αναγνώριση, καταγραφή, τεκμηρίωση και προτάσεις για την ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου». Το Ερευνητικό αυτό Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.  Η  Α’ Φάση ολοκληρώθηκε το 2014. Τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος θα είναι το θεμέλιο από την μια για την περαιτέρω βελτίωση και ισορρόπηση των πολεοδομικών θεμάτων της πόλης αλλά και από την άλλη οδηγός για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της.

Οι προτάσεις μας για την Πολεοδομία

Για την οριστική επίλυση του οικιστικού ζητήματος της Ναυπάκτου στα πλαίσια των κατευθύνσεων του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δ.Ε. Ναυπάκτου Προτείνουμε :

  • Την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης του Ερευνητικού Προγράμματος με την αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και την συνεργασία με αρμόδιους Φορείς για την σύσταση Φορέα Διαχείρισης Καστρόπολης Ναυπάκτου ή/και Γραφείο Παλιάς Πόλης.
  • Με αξιοποίηση των πορισμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος να προωθηθεί το επόμενο βήμα στην επίλυση του Οικιστικού με την έκδοση ΠΔ στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η Αναθεώρηση Ρυμοτομικού Σχεδίου στο σύνολο του Παραδοσιακού τμήματος και συμπληρωματικοί όροι, όπως το όριο του Παραδοσιακού.
  • Παράλληλα προώθηση σχεδίου ΠΔ για τις Επεκτάσεις του 1978 αλλά και για το ρυμοτομικό του Λυγιά Νεοκάστρου του 1974 με αναθεώρηση τους και νέους όρους δόμησης ώστε μετά από 40 και χρόνια «πολεοδομικής ομηρίας» να έλθουν επιτέλους οι συνοικίες αυτές στο σύνολό τους σε μια κανονικότητα
  • Τα παραπάνω απαιτούν την ολοκλήρωση και αδειοδότηση της μελέτης υδατορεμάτων που είναι πολεοδομική προτεραιότητα. Στόχος είναι να συμπεριληφθεί σε κοινό διάταγμα με την αναθεώρηση των «Επεκτάσεων» της Πράξης Εφαρμογής του Παλιού Γ.Π.Σ. σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του Νέου Γ.Π.Σ. Δ.Ε. Ναυπάκτου.
  • Με την δρομολόγηση των παραπάνω και την έκδοση του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δ.Ε. Ναυπάκτου. θα ξεκινήσει η επόμενη πολεοδομική εποχή της περιοχής όπου θα προωθηθούν νέες επεκτάσεις (βλέπε Παλαιοπαναγιά) και ειδικές πολεοδομικές μελέτες όπως τα ΒΙΟΠΑ, πολεοδόμηση Τ.Κ. Δάφνης κ.α.
  • Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες στο σύνολο των Δ.Ε. προτείνουμε την θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων με έμφαση την διατήρηση της ξεχωριστής φυσιογνωμίας αυτών, και όπου είναι δυνατόν η οριοθέτηση και η κύρωση κοινόχρηστων δικτύων σε αυτά.

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...