Το Όρος Φουκάς στην Κορινθία, με τον μεγάλο βωμό προς τιμήν του Απεσαντίου Διός

bb

Το Όρος Φουκάς στην Κορινθία, με τον μεγάλο βωμό προς τιμήν του Απεσαντίου Διός

Το όρος Φουκάς είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόλογο τοπόσημο της Κεντρικής Κορινθίας. Επί του όρους αναπτύσσεται ο οχυρωμένος μεσαιωνικός οικισμός «Φουκά» που διαδέχθηκε την αποικία της αρχαίας Άπεσσας. Εντός των μεσαιωνικών οχυρώσεων υπάρχει σήμερα το εκκλησιαστικό σύνολο της Ζωοδόχου Πηγής που περιλαμβάνει το ιστορικό διατηρητέο εκκλησάκι της Παναγίας μέσα στον βράχο, τα ιστορικά διατηρητέα προκτίσματα για την παραμονή των πιστών και το ιστορικό διατηρητέο επιμελώς λαξευτό κωδωνοστάσιο. Στην κορυφή του όρους σώζονται ίχνη από τον μεγάλο βωμό στάχτης που υπήρχε προς τιμήν του Απεσαντίου Διός.

Η δεύτερη έκδοση είναι μια συμβολή στην τοπική ιστορία του δήμου Βέλου-Βόχας. Σκοπός του βιβλίου είναι αφ’ ενός η καταγραφή, η διάσωση και η προβολή των Μνημείων του Τόπου μας, αφ’ ετέρου η γόνιμη επαφή και γνωριμία της νέας γενεάς με την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας και τις ιστορικές μας ρίζες. Στόχος η περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του όρους Φουκάς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Περιεχόμενα: Προέλευση των ονομασιών του όρους, Παραδόσεις για το όρος Φουκάς/Απέσας, η περίπτωση του ήρωα και βασιλιά Απέσα, αναφορές Ευρωπαίων περιηγητών για όρος Φουκάς, ο μεσαιωνικός οικισμός-φρούριο Φουκά, κ.ά.

Δεύτερη έκδοση, εκδ.«Καταγράμμα», Κιάτο, 2019.
ISBN 978-960-9407-48-9.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/360554-To-Oros-Foykas-stin-Korinthia-me-ton-megalo-bomo-pros-timin-toy-Apesantioy-Dios ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...