Το tango θέλει δύο και ο θρόνος έναν!

Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Basket247 αναλύει τις δύο ομάδες που έχουν πολλά κοινά στοιχεία, ενώ κάνει και μια αναδρομή στο παρελθόν.

Πέφτει η αυλαία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, καθώς σε λίγες ώρες, Αργεντινή και Ισπανία θα αναμετρηθούν στον μεγάλο Τελικό, με τις δύο ομάδες ήδη να έχουν εξασφαλίσει τη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Τα κοινά στοιχεία είναι πολλά

Αμφότερες οι ομάδες, έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου αήττητες, έχοντας το απόλυτο 7-0. Μάλιστα, ακόμη ένα κοινό που έχουν Ισπανία και Αργεντινή είναι πως καμία από τις δύο δεν ήταν στα φαβορί για τον τελικό αλλά κατάφεραν να πάνε κόντρα στα προγνωστικά, αποδεικνύοντας πως το μπάσκετ παίζεται εντός παρκέ και όχι στα… λόγια.

Επίσης, οι περισσότεροι παίκτες γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους λόγω… Ρεάλ Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, οι Νίκολα Λαπροβίτολα, Φακούντο Καμπάτσο, Γκάμπριελ Ντεκ, Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Γιουλ είναι συμπαίκτες στους Μαδριλένους.

Επιπρόσθετα, στην ACB αγωνίζονται και οι Λούκα Βιλντόζα, Βίκτορ Κλαβέρ, Πάου Ρίμπας, Πιέρε Οριόλα, Νίκολα Μπρουσίνο, Μάρκους Ντέλια, Πατρίτσιο Γκαρίνο, Χαβιέ Μπεϊράν και Χαβιέ Ραμπασέδα.

Άρα, γίνεται αντιληπτό πως στο scouting δεν υπάρχουν και πολλά να δείξουν οι δύο προπονητές, καθώς σχεδόν όλοι αγωνίζεται στην ισπανική λίγκα.

Βέβαια, το στοιχείο που ενώνει και τις δύο ομάδες είναι η… τροφοδοσία παικτών. Οι δύο χώρες έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους, παίζουν το ίδιο μπάσκετ και η Αργεντινή τροφοδοτεί συνέχεια με νέα ταλέντα τις ισπανικές ομάδες, οι οποίες είναι αρτίστες σε αυτά.

Η προϊστορία είναι υπέρ της Ισπανίας

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΛατινοΑμερικάνοι θα συναντηθούν με τους «Φούρια Ρόχα» σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συγκεκριμένα, έχουν αναμετρηθεί άλλες 7 φορές με την Ισπανία να έχει κερδίσει τις 5 και εξ αυτών. Αναλυτικά, οι Ισπανοί κέρδισαν τις χρονιές (1974, 1994, 1998 (2 φορές), 2006. Αντίθετα, η Αργεντινή πήρε το ροζ φύλλο αγώνα στο δεύτερο παιχνίδι του 1994 και το 2010.

Αυτή μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που η «Αλμπισελέστε» θα παίξει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλου μετά το 2002 όταν και έχασε από την Γιουγκοσλάβια με το περίφημο φάουλ που έδωσε ο Νίκος Πιτσίλκας. Όμως, οι Αργεντίνοι είναι οι πρώτοι διοργανωτές και παράλληλα κατακτητές στην ιστορία του Μουντομπάσκετ.

Συγκεκριμένα στο μακρινό 1950, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο στη χώρα των «Γκαούτσων», όπου και το κατέκτησαν κόντρα στις ΗΠΑ με 64-50, όμως έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο προβληματικά τουρνουά. Αυτό διότι, δεν προβλεπόταν αφενός η συμμετοχή ομάδων από την Ωκεανία, αφετέρου καμία χώρα από την Ασία δεν δέχθηκε να κάνει το μακρινό εκείνο ταξίδι. Παράλληλα, οι ΗΠΑ απαξίωσαν αυτή τη διοργάνωση στέλνοντας ομάδα της εταιρίας Chevrolet, η πρωταθλήτρια της Νοτίου Αμερικής, Ουρουγουάη αποσύρθηκε, διότι η κυβέρνηση της Αργεντινής δε χορήγησε βίζα στους δημοσιογράφους.

Επιπρόσθετα, προς το τέλους του Μουντομπάσκετ, η Γιουγκοσλαβία αντιμετώπιζε την Ισπανία όμως δεν δέχθηκε να παίξει εξαιτίας του δικτάτορα Φράνκο και έτσι μηδενίστηκε, ενώ οι παίκτες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό. Για την ιστορία, ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο τότε νεαρός Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, μετέπειτα Γενικός Γραμματέας της FIBA.

Από την άλλη, η Ισπανία θα αγωνιστεί σε Τελικό Παγκοσμίου μετά το 2006 όταν και επικράτησε της Ελλάδας, όμως έχει περισσότερη εμπειρία από τέτοια παιχνίδια, καθώς έχει αγωνιστεί και σε άλλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Ευρωμπάσκετ.

Οι μικρές λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά

Στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού, οι δύο ομάδες όπως προαναφέρθηκε παραπάνω δεν έχουν να «κρύψουν» και πολλά καθώς, παίζουν, σχεδόν ίδιο μπάσκετ.

Στο παρκέ θα υπάρχει πολλή ποιότητα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι «μάχες» ανάμεσα στον αειθαλή Λούις Σκόλα με τον Μαρκ Γκασόλ αλλά και στα γκαρντ με Ρίκι Ρούμπιο ή Πάου Ρίμπας και Φακούντο Καμπάτσο να έχουν τις δικές τους… μονομαχίες.

Η «Αλμπισελέστε» στο Παγκόσμιο έχει 51.6% στα δίποντα, 36.8% τρίποντα και 76.9% από τις ελεύθερες βολές. Από την άλλη, η Ισπανία σουτάρει με 55.6% εντός πεδιάς, 31.9% πίσω από τα 6.75 ενώ έχει και 75.2% από την γραμμή της… φιλανθρωπίας.

Επίσης, οι δύο ομάδες έχουν τα ίδια νούμερα στα ριμπάουντ, με 28 αμυντικά και 11 επιθετικά ανά ματς.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν οι πόντοι που προέρχονται από λάθη αντιπάλων, δηλαδή οι μικρές λεπτομέρειες που θα κρίνουν τον Τελικό. Η ομάδα του Ερνάντεθ λόγω της τρομερής πίεσης που ασκεί και κυρίως στα γκαρντ βάζει 22.1 πόντους, ενώ το συγκρότημα του Σκαργιόλο 18.1.

Η Αργεντινή σκοράρει επίσης και 12.1 πόντους στον αιφνιδιασμό, ενώ η Ισπανία 10.9, όμως, οι Ίβηρες είναι πιο εύστοχοι στις δεύτερες ευκαιρίες έχοντας 10.7, έναντι 9.3.

Στο μόνο που παρατηρείται μια καλή διαφορά είναι οι πόντοι που προέρχονται από την ρακέτα. Η Αργεντινή έχει αρκετό ποστ παιχνίδι και σκοράρει τους 37.4 από τους συνολικά 87.6 από εκεί σε κάθε παιχνίδι, ενώ η Ισπανία 32.9 σκοράροντας συνολικά 82.9.

Γιάννης Λέκος

basket247.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...