Τραγικό λάθος του ΑΠΕ με παρερμηνευμένες δηλώσεις του Ερντογάν

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ                                   

Σε τραγικό δημοσιογραφικό ολίσθημα που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπέπεσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), τηλεγράφημα του οποίου εμφάνιζε εσφαλμένα τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομικό καθεστώτος της δυτικής Θράκης και να κάνει ανάλογες αναφορές για την Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Στο επίμαχο τηλεγράφημα με τίτλο «Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο», ο επί σειρά ετών συνεργάτης – ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία Άρης Αμπατζής απέδιδε εκ στον Ερντογάν σχόλια του τουρκικού Τύπου, και συγκεκριμένα της εφημερίδας Σαμπάχ.

Η διαδικτυακή έκδοση της Σαμπάχ για το περιεχόμενο του Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη δυτική Θράκη ανέφερε: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Τα σχόλια αυτά παρουσιάστηκαν από το ΑΠΕ σαν να τα έχει πει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε σε νέο διορθωτικό τηλεγράφημα του πρακτορείου με την σημείωση «Προσοχή – Διόρθωση» , ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έθεσε ποτέ ζήτημα δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την αποδελτίωση της ομιλίας του στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας, ο «Σουλτάνος» προσπαθώντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον και την άμεση εμπλοκή της χώρας του στις εξελίξεις σε Ιράκ και  Συρία,  έκανε λόγο για διάκριση ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των χωρών και στα «σύνορα της καρδιάς».

«Τα θεσμοθετημένα σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς, πρέπει να κάνουμε αυτή τη διάκριση. Προφανώς και σεβόμαστε τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε το επιτρέπουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ, γιατί νοιάζεστε για τη Συρία” (…) Είναι όμως δυνατό να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι (σ.σ. πόλη της Γεωργίας);  Είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι (σ.σ. πόλης της ανατολικής Ροδόπης στη Βουλγαρία); (…) Βρίσκεις ένα αποτύπωμα των προγόνων μας σε κάθε βήμα σου στη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Θράκη στην ανατολική Ευρώπη», ήταν τα ακριβή λόγια του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αφού αναφέρθηκε στη Μοσούλη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς μας στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. (…) Αλλιώς, θα νιώθαμε ντροπιασμένοι τόσο ενώπιον της ιστορίας μας όσο και ενώπιον των αδελφών μας που ζουν εκεί, των οποίων οι καρδιές χτυπούν μαζί με τις δικές μας».
 

Σάλος και απόλυση

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από αυτή την πρωτοφανή γκάφα, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο προχώρησε σε διακοπή της συνεργασίας του με τον ανταποκριτή, στον οποίον καταλογίστηκε το σύνολο της ευθύνης για την ατυχή δημοσιοποίηση.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μιχάλης Ψύλος, επισημαίνονται τα εξής: «Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο” το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή».

Το κακό, όμως, είχε προλάβει να γίνει, αφού κανάλια και ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν με μεγάλη ένταση το πρώτο εσφαλμένο τηλεγράφημα για τη δήθεν «πρόκληση Ερντογάν  που ξεπέρασε κάθε όριο».

Η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου και έπαιξε ως πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε κατηγορηματικά « Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...