Τρεις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ΕΣΡ θέτει η Ν.Δ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»

Τρεις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έθεσε η Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Όπως ανέφεραν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία μέρα πριν τη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη σύσταση της ανεξάρτητης Αρχής ζητεί:

1. Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ.

2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του Πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία.

3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Οι κύριοι Δένδιας και Τσιάρας επισήμαναν ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, «απλά θα επιβεβαιώσει ότι σκοπεύει να υλοποιήσει το σχέδιό της, δηλαδή, να χειραγωγήσει την ενημέρωση, να κλείσει κανάλια και να οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

Σημείωσαν ότι η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, τήρησε ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση που, όπως είπαν, δικαιώθηκε πλήρως από την απόφαση του Συμ.

Οι Κωνσταντίνος Τσιάρας και Νίκος Δένδιας τόνισαν ότι η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει, ενώ παρουσίασαν αναλυτικά στο σχέδιο που δημοσιεύθηκε, πριν από μερικές ημέρες, το οποίο, όπως είπαν, ενισχύει το ΕΣΡ και του αναθέτει ευρείες αρμοδιότητες, όχι μόνο στο ζήτημα της αδειοδότησης, αλλά και του καθορισμού του αριθμού των αδειών και του ενιαίου εισαγωγικού τιμήματος και του ετήσιου κόστους χρήσης, σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Για τη Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισαν, επιβάλλεται να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της νομιμότητας και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ όσες αρμοδιότητες αφαίρεσε από την Ανεξάρτητη Αρχή ο Νίκος Παππάς.

Επίσης, έκαναν λόγο για μικροκομματικά τερτίπια του Νίκου Παππά «με προφανή στόχο να ξεγελάσει την αντιπολίτευση και η δήθεν υπαναχώρησή του προκειμένου να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην απόφαση του υπουργού, σκοπό έχουν ακριβώς να διαιωνίσουν το καθεστώς ομηρίας του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβούλιου από τον Υπουργό».

«Τελικά, ποιος δεν επιθυμεί να συγκροτηθεί ΕΣΡ;», αναρωτήθηκαν.

Καταλήγοντας σημείωσαν πως από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιζητά τη συναίνεση. «Δεν θέλει να συσταθεί ΕΣΡ, γιατί ξέρει ότι ένα πραγματικά ανεξάρτητο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν θα κλείσει κανένα κανάλι, αλλά και επειδή επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει άλλοθι για ένα νέο “νόμο Παππά”». 

Για αυτό, όπως είπαν, ο Νίκος Παππάς δεν περίμενε να καθαρογραφεί η απόφαση και επιχείρησε με τροπολογίες – μερεμέτια να κλείσει σε πέντε ημέρες τα κανάλια.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...