Τσίπρας: Άμεσα μέτρα το Δεκέμβριο για απομείωση του χρέους

«ΟΧΙ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ»                                                                                      

Στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ευρω-αραβικής διάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μεταρρυθμιστική βούληση που υπάρχει στη χώρα, όπως απέδειξε η «επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης», τονίζοντας ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας πλην όμως, όχι και ικανή.  Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων «να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»,  υπογραμμίζοντας ότι «οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος και σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά». Εξήγησε δε, ότι αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Βήμα, όπως είπε, πολύ σημαντικό για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την οριστική απεμπλοκή από τις δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από τα μνημόνια».

Ακόμη, επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή της οικονομίας, χωρίς τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος. Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται τομές και στροφή (ακόμα και στη δημόσια συζήτηση) στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών και αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας: «Έχω δηλώσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης». Χρειάζονται τομές, αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις που θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος.

«Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά μετά από έξι χρόνια»

Επιπλέον, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της ευρωαραβικής Συνόδου «σημείωσε ότι «η σημερινή διάσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ανάκαμψης, άλλα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά».Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Ανέπτυξε δε, τα τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.Σημείωσε ειδικότερα:

Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια – ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ’ ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...