Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες για τις παράνομες χωματερές δίπλα στον Αχελώο.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Μπάζα, αποβλητα, πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευες ακομα και οικοδομικά υλικά βρισκονται θαμμένα αλλα και σε εμφανή σημεία στην παλαια κοίτη του Αχελώου στο δημοτικό διαμερισμα Στράτου.

Η ρυπανση του περιβάλλοντος ειναι εμφανής από ασυνείδητους που πετουν ανεξέλεγκτα ότι μπορει να φανταστει ο ανθρώπινος νους. Το φαίνομενο εντείνεται τους φθινοπωρινούς μήνες, λόγω του καθαρισμου των χειμμάρων. Ιδιωτες που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα εργα έρχονται αντιμέτωποι με μειγμα αποβλήτων, χωμάτων, πλαστικών συσκευασιών και υλικά από κατεδαφίσεις ή ανακαινίσεις.

Για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν δημόσια έργα η σύμβασή τους επιβάλλει την ανακύκλωση των υλικών όπως προβλέπει ο νόμος. Οι ολοένα και αυξανόμενες χωματερές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μαρτυρούν όμως το ακριβώς αντίθετο. Πως όμως μπορεί να γίνει διαχείριση της κατάστασης.’Ολα αυτά τα υλικά θα έπρεπε να προορίζονται για τις μοναδες ανακυκλωσης αδρανών, με την κατάλληλη και νόμιμη διαχείριση.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπαρχουν 4 μονάδες ανακύκλωσης αδρανών υλικών όπου γίνεται η διαλογή τους και στη συνέχεια η προβλεπόμενη επεξεργασία. Στους χειμμάρους μετά τον καθαρισμό τα ευρύματα είναι εντυπωσιακά . Οικιακές συσκευες , σκυροδέρματα μπετον τουβλα ακομα και επιπλα μπορει να ξεθαψει κανεις. Όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, αν δεν ανακυκλωθούν, έρχονται τσουχτερά προστιμα.

Που είναι όμως η παρουσία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών; Στην παλαια κοιτη του ποταμου οι καταγγελιες για εναπόθεση μπαζων απο τους καθαρισμους χειμμάρων πέφτουν βροχή. Μπορει το σημείο να εχει οριστει απο την κτηματική υπηρεσία για εναπόθεση φερτων υλικών προκειμένου να τα επαναχρησιμοποιησει αλλα συμφωνα με τις καταγγελίες περιέχουν και αδρανη υλικά.

Ο Αχελώος, ο ποταμός που στην αρχαιότητα λατρευόταν σαν θεός, το μοναδικού φυσικού κάλλους ποτάμι, έρχεται αντιμέτωπος με την εικόνα παρακμής των παράνομων χωματερών.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Αντιπεριφερειαρχη Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας ο οποίος μιλώντας στο ΙΟΝΙΑΝ υποστηριξε ότι ερχονται τσουχτερα πρόστιμα για τους παραβάτες και οι ελεγκτικοι μηχανισμοι της περιφερειας έχουν ηδη ξεκινησει την καταγραφή τονίζοντας ότι “ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν θα έχει καμία ανοχή στους παραβάτες”. Δείτε την παρέμβαση του Αντιπεριφεριφερειαρχη στο λινκ που ακολουθει.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...